Tel: 018 538 889  E-mail: info@poliklinikahuman.rs

 

ŠTA JE GOJAZNOST?

Gojaznost je hronična bolest koju karakteriše prekomerno uvećanje masnih depoa. Da bi se postavila dijagnoza i odredila adekvatna terapija, neophodno je proceniti stanje uhranjenosti ali i sve druge faktore rizika koji utiču na nastanak, održavanje i pogoršanje gojaznosti.

 

KAKO SE VRŠI PROCENA STEPENA UHRANJENOSTI?

Procena stepena uhranjenosti i eventualne gojaznosti vrši se na osnovu:

 • Lekarskog intervjua tokom koga se dobijaju podaci o početku gojaznosti, njenom toku kao i efektima ranije primenjivanih mera regulacije težine, o navikama u ishrani i eventualnim poremećajima ishrane, fizičkoj aktivnosti, pušenju i konzumaciji alkohola kao i životnim uslovima. Obavezno se uzima u obzir genetsko opterećenje i sama motivacija pacijenta da započne sa merama regulacije telesne težine.
 • Lekarskog pregleda koji obuhvata merenje telesne težine i visine i izračunavanje indeksa telesne mase (BMI) na osnovu koga se određuje stepen uhranjenosti (vrednost viša od 30 ukazuje na postojanje gojaznosti. Pregled obuhvata i merenje obima struka, krvnog pritiska i utvrđivanje prisustva pridruženih bolesti.
 • Laboratorijskih analiza koje obuhvataju fizičko-hemijski pregled urina, gmerenje šećera, enzima jetre, masnoća i hormona u krvi.
 • Kardiološkog pregleda sa ispitivanjem električne aktivnosti srčanog mišića (EKG).

 

KOJE SU KOMPLIKACIJE GOJAZNOSTI?

Gojaznost se smatra uzrokom brojnih bolesti. Najznačajnije su metaboličko-hormonalne komplikacije u koje spadaju šećerna bolest, povećanje masnoća u krvi, povišen krvni pritisak, poremećaj hormona i rada endokrinih žlezdi, bolest krvnih sudova srca i mozga, poremećaj zgrušavanja krvi, bolesti pluća i disanja tokom spavanja, poremećaj varenja, bolesti jetre i žučne kese, bolesti bubrega i prostate, maligne bolesti debelog creva, dojke i polnih organa žene, bolesti kože i pad imuniteta, bolesti koštano-mišićnog sistema.

Smatra se da je gojaznost uzrok velikog psihičkog stresa a nažalost može biti i izvor poremećenih društvenih odnosa i komplikacija na radnom mestu kao što su izostanci, teže zapošljavanje, manje zarade.

 

KAKO LEČITI GOJAZNOST A DA REZULTAT BUDE DUGOTRAJAN?

Lečenje gojaznosti podrazumeva primenu nekoliko različitih medicinskih mera proširenih psihološkom podrškom kod određenih pacijenata i idealno ih je sprovoditi u specijalizovanim centrima kakva je Polilinika Human. Mere koje je neophodono sprovesti su sledeće:

 • Dijetski režim ishrane
 • Programirana fizička aktivnost
 • Bihevioralna terapija
 • Medikamentozno lečenje
 • Hirurško lečenje kod najtežih slučajeva

 

KOJI JE DIJETETSKI REŽIM ISHRANE BEZBEDAN ZA MOJE ZDRAVLJE?

 • Osnovu lečenja gojaznosti čini dijetoterapija zasnovana na principima pravilne ishrane. Na žalost, u eri interneta dostupne su nam brojne dijete koje nažalost našem zdravlju načine više štete nego koristi. Jedini bezbedan način za smanjenje telesne mase je onaj rukovođen stručnim licima u specijaizovanim centrima, kakva je i Poliklinika Human.
 • Osnovni princip je da ukupan dnevni kalorijski unos mora biti redukovan. Pacijent se prati na 2- 4 nedelje, a kasnije na 3 - 6 meseci. Ako je gubitak u granicama planiranog, primenjuje se režim sve do dostizanja ciljnog BMI. Neophodno je pratiti pridružena oboljenja i po potrebi korigovati primenjene mere.
 • Veliku pomoć lekarima u određivanju individualne medicinske nutritivne terapije pružaju testovi intolerancije na namernice i merenje na body-analiser-u. Poliklinika Human vam omogućava merenje i praćenje dijetetskog režima na jednom od najsavremenijih aparata za telesnu analizu, InBody 520.
 • Medicinska nutritivna terapija koja se koristi u Poliklinici Human zasnovana je na preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Američke dijetetske organizacije (ADA) i priznatih svetskih medicinskih ustanova (Mayo clinic, Harvard school of public health).

 

NA KOJI NAČIN LEKAR PLANIRA DIJETETSKI REŽIM?

 • Planiranje ishrane radi se kako kod gojaznih, tako i kod zdravih osoba željnih da očuvaju i unaprede svoje zdravlje. To je zdravstveno-nutritivni postupak kojim se sprečavaju bolesti, čuva zdravlje, leči gojaznost a sa ciljem poboljšanja kvaliteta života. Odgovarajući plan ishrane bi trebalo da zadovolji potrebe u energiji, hranjljivim i zaštitnim materijama, potrebe za tečnošću i ne sme poremetiti dnevne fizičke aktivnosti. On bezuslovno mora pratiti poslovne i socijalne aktivnosti pojedinca.
 • Na poseban način se planira ishrana osoba koje su već obolele od gojaznosti i/ili drugih hroničnih bolesti. Planiranje ishrane sprovodi tim lekara specijalista Poliklinike Human.

AKTUELNOSTI

cache/resized/4d37c06eb21d3079e18ca982b8476802.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
U cilju razvijanja svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti, Poliklinika Human Vam omogućava da po promotivnim cenama obradujete svoje prijatelje, članove porodice ili poslovne saradnike kupovinom VAUČERA! Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!      
cache/resized/296e897726df06a97644599fd5f31db5.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Nepravilna i nezdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Zdrava ishrana čoveku omogućava da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Savremena medicina je nakon dugogodišnjeg istraživanja potvrdila da je savremeni način života u sprezi sa ...
cache/resized/a6847ca7b61be62aba5cb3f7c2c23f03.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Otkrijte na vreme uzrok alergija kod dece,  ojačajte im imunitet i sprečite nastanak komplikacija. U Poliklinici Human možete odraditi pedijatrijski panel koji sadrži 10 inhalatornih i deset nutritivnih alergena. Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!

AKTUELNOSTI

INFO

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike

PRATITE NAS