Tel: 018 538 889  E-mail: info@poliklinikahuman.rs

Mikologija

 

Mikološke analize podrazumevaju izolovanje patogenih gljiva iz biološkog materijala. Patogene gljive se mogu naći na koži, na noktima, u usnoj duplji, u ždrelu, u digestivnom traktu, u respiratornom traktu (plućima, bronhijama), u urogenitalnom traktu, u krvi, pa mogu izazvati i sistemska oboljenja.

Materijal iz koga se mogu izolovati patogene gljive su stolica, urin, brisevi, sputum, skarifikati, dok antitela na njih možemo izolovati iz seruma.

Mikološke analize obuhvataju direktne analize kultivacijom i mikroskopijom, kao i indirektne metodeenzimskim testovima.

Patogene gljive sa kojima se najčešće srećemo u praksi jesu vrste iz roda Candida, kao i veliki broj dermatofita.

Vrste roda Candida se mogu normalno naći na površini kože ili u digestivnom traktu (u manjem broju). Ukoliko se naruši normalna mikroflora u organizmu, može doći do njihovog bujanja, i nastanka stanja poznatog kao kandidijaza. Najčešći uzročnik kandidijaze je vrsta Candida albicans.

Dermatofite mogu biti uzrok samo površinskih mikoza (mikoza kože, noktiju i dlaka), dok kvasnice kao što su vrste roda Candida mogu biti uzrok površinskih, ali i sistemskih mikoza.

Nakon dokazanog prisustva patogene gljive najčešće se primenjuje antimikotska terapija.

 

 

AKTUELNOSTI

cache/resized/864d9309b8c8a586e9b9f555caf387c3.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
U cilju razvijanja svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti, Poliklinika Human Vam omogućava da po promotivnim cenama obradujete svoje prijatelje, članove porodice ili poslovne saradnike kupovinom VAUČERA! Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!      
cache/resized/94b786b060efe33e20935f7eb25e07f9.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Nepravilna i nezdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Zdrava ishrana čoveku omogućava da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Savremena medicina je nakon dugogodišnjeg istraživanja potvrdila da je savremeni način života u sprezi sa ...
cache/resized/6cf9685c5d34d6ecbebf78effa5e3943.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Otkrijte na vreme uzrok alergija kod dece,  ojačajte im imunitet i sprečite nastanak komplikacija. U Poliklinici Human možete odraditi pedijatrijski panel koji sadrži 10 inhalatornih i deset nutritivnih alergena. Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!

AKTUELNOSTI

INFO

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike

PRATITE NAS