Tel: 018 538 889  E-mail: info@poliklinikahuman.rs

Molekularna dijagnostika

 

Molekularne metode su najsavremenije metode u dijagnostici i tipizaciji patogenih mikroorganizama. Ove metode se koriste i u cilju dijagnostike genetičkih poremećaja, odnosno detekcije mutacija koje mogu dovesti do određenih patoloških stanja.

Osnovna karakteristika ovakve dijagnostike je velika specifičnost i velika osetljivost testova. Jedna od metoda jeste PCR (polymerase chain reaction) kojom se umnožava sama nukleinska kiselina.  Pored kvalitativnog dokazivanja određenog patogena u telu, ova metoda omogućuje i kvantifikaciju na osnovu koje se može pratiti njegova aktivnost, odnosno može se utvrditi efikasnost terapije na prethodno izolovani patogen.

PCR se bazira na umnožavanju prethodno izolovane nukleinske kiseline (DNK ili RNK) određenog mikroorganizma. Prednost ove dijagnostičke metode u odnosu na druge metode koje se koriste u mikrobiologiji je što se umnožavanjem  fragmenta same nukleinske kiseline  određenog mikroorganizma potvrđuje njegovo prisustvo u biološkom materijalu.  Ova metoda nam omogućava detektovanje ciljanog patogena pre imunološke serokonverzije, što je naročito bitno kod virusa kao što su HIV i Hepatitis C virus. Drugi standardni testovi su uglavnom bazirani na detekciji antitela.

PCR se već standardno koristi za utvrđivanje prisustva izazivača polno prenosivih bolesti, označenih kao STD (sexually transmitted diseases). Iz jednog brisa je moguće utvrditi prisustvo više patogenih mikroorganizama, ili svakog ponaosob: Trichomonas vaginalis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Chlamydia trachomatis, Gardnerella vaginalis.

Trombofilija predstavlja genetsku sklonost trombozi, koja može ozbiljno ugroziti život. Molekularnim metodama moguće je otkriti da li osoba ima genetsku predispoziciju za nastanak tromboza. U ovu svrhu se vrše analize: faktor V Leiden, faktor II, MTHFR i PAI-1, tj utvrđuje se da li postoje mutacije na genima odgovornim za sintezu ovih faktora. Uzorci iz kojih se može raditi analiza su krv (1ml, EDTA) ili bukalni bris koji nakon uzimanja, treba ostaviti na vazduhu oko pet minuta kako bi se osušio.

Od ostalih analiza posebno treba naglasiti:

  • Utvrđivanje očinstva i srodstva – DNK analiza je jedini pouzdan i vrlo precizan test za utvrđivanje očinstva, odnosno bližeg i daljeg srodstva. Utvrđivanje očinstva i srodstva se bazira na poređenju DNK profila osoba koje se testiraju. Najčešći uzorak za analizu je bris unutrašnje strane obraza (bukalni bris), a može se analizirati i drugi biološki material osoba čije se srodstvo utvrđuje.
  • HPV tipizaciju - utvrđivanje prisustva Humanog Papiloma virusa i određivanje genotipa. Genotipizacija ovog virusa je od velikog značaja jer je poznato da su određeni genotipovi, tzv. visokorizični (tipovi 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 i 68) dovedeni u vezu sa nastankom karcinoma grlića materice. Kod žena uzorak iz kog se može raditi analiza je običan cervikalni bris. Kod muškaraca se test najčešće radi iz uzorka uretralnog brisa.
  • HBV (Hepatitis B virus) – kvalitativno utvrđivanje prisustva ovog virusa, kao i kvantitativno utvđivanje broja kopija ovog virusa.
  • HCV (Hepatitis C virus) – kvalitativna i kvantitativna analiza
  • HIV 1 i 2 (Virus side) – kvalitativna i kvantitativna analiza
  • HBV (Hepatitis B virus) – kvalitativna i kvantitativna analiza
  • Cistična fibroza, Kariotip, Mikrodelecije Y hromozoma, Hemohromatoza, prenatalna dijagnostika, Borrelia burgdorferi, Cytomegalovirus, Epstein-Barr virus, Gonokok (bris), Herpes Simplex virus, Legionella pneumophila, M. tuberculosis (krv, likvor, sputum, urin), Rubella Virus, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Chlamydia trachomatis, Varicella Zoster Virus, Toxoplasma gondii.

 

 

AKTUELNOSTI

cache/resized/864d9309b8c8a586e9b9f555caf387c3.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
U cilju razvijanja svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti, Poliklinika Human Vam omogućava da po promotivnim cenama obradujete svoje prijatelje, članove porodice ili poslovne saradnike kupovinom VAUČERA! Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!      
cache/resized/94b786b060efe33e20935f7eb25e07f9.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Nepravilna i nezdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Zdrava ishrana čoveku omogućava da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Savremena medicina je nakon dugogodišnjeg istraživanja potvrdila da je savremeni način života u sprezi sa ...
cache/resized/6cf9685c5d34d6ecbebf78effa5e3943.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Otkrijte na vreme uzrok alergija kod dece,  ojačajte im imunitet i sprečite nastanak komplikacija. U Poliklinici Human možete odraditi pedijatrijski panel koji sadrži 10 inhalatornih i deset nutritivnih alergena. Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!

AKTUELNOSTI

INFO

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike

PRATITE NAS