Tel: 018 538 889  E-mail: info@poliklinikahuman.rs

 

 

Polno prenosive bolesti (STD- sexually transmitted diseases) su glavni globalni uzrok akutnih bolesti, steriliteta i smrti, sa ozbiljnim medicinskim i fiziološkim posledicama na milione muškaraca, žena i dece. Za preko 30 bakterijskih, virusnih i parazitskih patogena je do danas utvrđeno da su polno prenosivi.

Simptomi mogu biti blagi, neprepoznati, i u kombinaciji sa strahom od reakcije okoline, mnogi slučajevi ostaju nedijagnostikovani i nelečeni. Postoje bolesti koje se prenose polnim kontaktom, ali se ne manifestuju na polnim organima, kao hepatitisi ili HIV. Postoje brojne predrasude o polnim bolestima i njihovom prenošenju. To nisu bolesti koje se dešavaju nekom drugom. Ne postoji osoba koja je imuna na ove bolesti. Svako može da oboli, i to ne samo jedanput!

Samo znanjem o bolesti, rizičnom ponašanju i pravilnom upotrebom zaštitnih sredstava – kondoma, moguće je smanjiti rizik od bolesti.

Infekcijom su pogođeni seksualno aktivni parovi, a može se preneti i na novorođenče prilikom porođaja sa inficirane majke. Značaj ovih bolesti je u mogućim komplikacijama, kada se ne leče ili neadekvatno leče: neplodnost, vanmaterična trudnoća, češti spontani abortusi, prevremeni porođaj, zapaljenja unutrašnjih genitalija i kod žena i muškaraca.

Činjenice vezane za polno prenosive bolesti:

 • od njih oboljevaju žene i muškarci svih socijalno-ekonomskih slojeva,
 • najčešća je kod mlađih od 25 godina,
 • seksualno aktivne osobe koje često menjaju partnere su u većem riziku od oboljevanja,
 • polno prenosive bolesti često prolaze bez simptoma i potpuno neopaženo. Osoba nije svesna da je inficirana, nema nikakve tegobe i u kontaktu sa partnerom dalje prenosi infekciju,
 • kod žene mogu nastati teški zdravstveni problemi: hronični bol u karlici, karcinom grlića materice, sterilitet, problemi u trudnoći, spontani pobačaji, mrtvorođenost,
 • kod muškaraca posledica može biti sterilitet,
 • većina polno prenosivih bolesti je izlečiva,
 • ne ostavljaju imunitet, tako da je moguće ponovo se zaraziti istim uzročnikom posle izlečenja! Ponovna infekcija je kao prva!
 • osnovna zaštita je korišćenje kondoma, jer se time smanjuje mogućnost za infekciju kod rizičnog odnosa. Međutim ni kondom ne obezbeđuje stopostotnu zaštitu, jer postoji mogućnost da virus ipak prođe kroz sitne pore.
 • savetuje se periodično testiranje kod osoba koje često menaju seksualne partnere i rizično se ponašaju!

Neke od polno prenosivih infekcija i bolesti su opisane u daljem tekstu. 

 • HIV infekcija

  HIV infekcija (human immunodeficiency virus – virus humane imunodeficijencije). Ulaskom u krv, preko sluznica ili prilikom direktnog kontakta sa krvlju, HIV virus ulazi u ćelije imunog sistema (CD+4 T limfociti) i počinje da se u njima razmnožava. Tako se onesposobljava imuni sistem domaćina. AIDS ili SIDA (sindrom stečene imunodeficijencije) je krajnji stadijum HIV infekcije. AIDS se razvija kod osobe prethodno zaražene HIV. Termin AIDS označava uznapredovali stadijum HIV infekcije. Iako HIV pozitivnost ne znači da ta osoba automatski ima i AIDS, koji će se tokom vremena ispoljiti.

 • HPV infekcija HPV – humani papiloma virusi

  HPV infekcija HPV – humani papiloma virusi, široko rasprostranjena grupa virusa, koja broji više od 100 tipova. Ovi virusi mogu inficirati kožu i sluznice. HPV infekcije su najčešće polne infekcije! Izazivaju polne bradavice – kondilome. HPV je visoko infektivan virus, ima period inkubacije od 3 nedelje do 8 meseci. Spontano povlačenje promena je moguće u oko 10-30% inficiranih. Samo 1-2% HPV ima klinički manifestni oblik infekcije. Najveći broj tipova izazivaju benigne bradavice, ali izvestan broj ima ulogu u nastanku malignih bolesti kože i sluznica, kao što je rak grlića materice. Prevencija: Žene treba barem jedanput godišnje da urade kolposkopski i Papa preged. Takođe, preporučuje se makar jedanput godišnje pregled muškaraca kod dermatovenerologa ili urologa. Primarnu zaštitu predstavlja vakcinacija adolescentkinja. Genotipizacija…. Analiza se radi iz brisa cervikalne sluznice, uretralnog brisa i urina. Ukoliko je test pozitivan na prisustvo papiloma virusa vrši se tipizacija, odnosno određivanje da li prisutan virus spade u visoko ili nisko rizičan tip za izazivanje malignih promena ćelija.

 • Virusni hepatitis – „Hepatitis

  Virusni hepatitis – „Hepatitis“ predstavlja upalu jetre koja dovodi do oštećenja njenih ćelija hepatocita. Jedan od najčešćih izazivača hepatitisa jeste Hepatitis B virus (HBV) koji se prenosi polnim putem kod heteroseksualnih i homoseksualnih odnosa, putem krvi i preparata od krvi, nesterilnim igalama, preko inficirane majke na dete, putem tetovaža i pirsinga. Prema navodima Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO – World Health Organisation) Hepatitis C virus (HCV) se ređe prenosi polnim putem.

  Najbolja zaštita od Hepatitis B virusa jeste vakcinacija. Protiv Hepatitis C virusa vakcina još uvek ne postoji.

 • Genitalni herpes

  Genitalni herpes - Postoje dva glavna tipa herpes virusa – herpes simplex: HSV 1 i HSV 2. Genitalni herpes uzrokuje virus Herpes simplex, obično tipa 2. HSV 1 češće izaziva infekciju na licu i usnama, mada može i na genitalijama. Virus herpesa ostaje doživotno u organizmu, čak i ukoliko uzimate antivirusnu terapiju. Simptomi infekcije su u početku svrab, bockanje i žarenje, a potom se pojavljuju mali vodenasti mehurići ili ranice na polnim organima ili blizu njih. Mehurići zatim pucaju i dolazi do bolnih ranica na koži, koje obično zarastaju posle 7 do 14 dana. Inficirane osobe mogu imati osećaj peckanja za vreme mokrenja ili polnog odnosa, pojačan nagon na mokrenje, i bolno mokrenje. Kod žena se mehurići mogu pojaviti na međici, u vagini, na grliću materice, na anusu, zadnjici, pa čak i na bedrima. Moguć je umor, glavobolja i bolovi u mišićima i povišena telesna temperature. Ređe se javlja otok limfnih žlezda u preponama.

  Herpes ne utiče na plodnost, ali postoji mogućnost prelaska virusa sa majke na bebu.

 • Hlamidija - Chlamydia trachomatis

  Hlamidija - Chlamydia trachomatis je polno prenosiv mikororganizam, koji izaziva infekciju urogenitalnog trakta: uretritis- zapaljenje mokraćnog kanala, cervicitis- zapaljenje grlića materice, salpingitis- zapaljenje jajnika, konjuktivitis – zapaljenje konjuktive oka i upalu pluća kod novorođenčadi. Infekcija hlamidijom, i kod mušaraca, a naročito kod žena može biti bez ili sa veoma blagim tegobama, tako da ih obolela osoba i ne primećuje.

  Tegobe koje se mogu javiti kod žena su pojava krvarenja grlića materice, čak i na blag dodir, na pr. posle odnosa, pojačana sekrecija ili pojava gnoja u vagini, krvarenje između ciklusa, bolno i često mokrenje, bolovi u stomaku. Tegobe koje se mogu javiti kod muškaraca su bistri ili gnojni iscedak iz uretre, često i bolno mokrenje, bolna osetljivost testisa, osećaj težine u predelu međice i donjem delu stomaka. Hlamidija se izoluje iz uretre u 40- 60% obolelih muškaraca. U poslednjim epidemiološkim ispitivanjima dokazana je visoka prisutnost kod muškaraca koji nemaju nikakvih tegoba. Komplikacije koje mogu nastati ukoliko se infekcija ne leči su Rajterov sindrom - reaktivna upala zglobova (artritis), iminološki posredovana, koji se češće javlja kod muškaraca, a kod žena zapaljenska bolest male karlice, mogućnost nastanka steriliteta ili abortusa, prenošenje infekcije na novoređenče prilikom porođaja.

  Infekcija se može izlečiti, ukoliko se u ranoj fazi otkrije i leči, ne ostaju posledice. Ne ostavlja imunitet! Pri svakom narednom rizičnom odnosu moguća je ponovna infekcija.

 • Gonoreja ili kapavac

  Gonoreja ili kapavac – izaziva je bakterija Neisseria gonorrhoeae, poznata i kao gonokok. Infekcija se uglavnom javlja kod mladih ljudi koji često menjaju seksualnog partnera. Kod 10% muškaraca i 50% žena, gonoreja je potpuno asimptomatska. Kod muškaraca se mogu javiti tegobe kao što su bolno uriniranje i obilni žućkasti iscedak iz uretre. Bolest se može proširiti i na prostatu i epididimis. Kod žena se mogu javiti gnojavi ili krvavi iscedak iz vagine, bol pi mokrenju. Posledica ove infekcije kod oba pola može biti sterilitet.

  Dijagnoza gonokoka se vrši uzimanjem brisa uretre muškarca ili vagine žene i njihovom analizom.

 • Sifilis

  Sifilis – izaziva bakterija Treponema pallidum. Sama bolest se deli u tri faze a tegobe koje se na početku javljaju su takozvani čankr (bolna rana), odnosno promene koje se mogu javiti na spoljašnjim i unutrašnjim genitalijama, usnama, prstima ili oko rektuma. Ova rana se javlja u početku kao mala, crvena i tvrda izbočina koja se uvećava i puca, nakon čega ostaje plitak krater sa čvrstim obodom.

  Sifilis se najčešće dijagnostikuje iz krvi serološkim testovima.

 • Trihomonijaza

  Trihomonijaza je polno prenosiva bolest koju izaziva mikoorganizam, protozoa Trichomonas vaginalis. Česta infekcija kod žena, putem polnog odnosa može se preneti i na muškarce. Često nema tegoba. Mogu se javiti tokom prve nedelje od nastanka infekcije, mada se simptomi mogu pojaviti i posle 6 meseci.

  Muškarci uglavom nemaju nikakve tegobe, i ne znaju za postojanje infekcije sve dok se njihove partnerke ne požale na probleme. Ipak, ukoliko se jave, problemi su sledeći: osećaj svraba ili peckanja u uretri, crvenilo otvora uretre, ponekad je prisutna sluz, može se javiti osećaj žarenja posle mokrenja ili ejakulacije. Kod žena su tegobe znatno izraženije i mogu se javiti zelenkasto žuti, penasti vaginalni sekret neprijatnog mirisa, bol pri mokrenju ili često mokrenje, neprijatni i bolni seksualni odnosi, izrazito neprijatan miris sekreta, bol u predelu male karlice, a kod trudnica može izazvati prevremeni porođaj ili abortus. Bolest se dijagnostikuje prilikom pregleda i uzimanjem briseva iz vagine i uretre.

 • Stidne vaši - insekt Phtirius

  Stidne vaši - insekt Phtirius pubis može „naseliti“ genitalnu regiju, ali se može javiti i na drugim regijama koje su obrasle dlakom. Stidne vaši se najčešće na novog domaćina prenose bliskim, intimnim kontaktom između dve osobe, obično tokom seksualnog odnosa. Može se preneti korišćenjem istih peškira, nošenjem iste odeće ili spavanjem u istom krevetu kao i zaražena osoba. Parazit ne može dugo da opstane bez domaćina, odnosno bez toplote i vlage tela. Prisustvo ovog parazita se dijagnostikuje pažljivim pregledom stidnih vaši i nalazom gnjida, nimfi ili odraslih jedinki. Pažljivim pregledom, pod uveličavajućim staklom ili dermoskopom, sa velikom sigurnošću se može identifikovati parazit.

  Ukoliko se oboleo jedan član porodice, i svi ostali ukućani sprovode terapiju! Terapija predstavlja lokalno nanošenje preparata, koji su u vidu krema ili losiona i brijanje zahvaćene regije parazitom kako bi se mehanički uklonile gnjide i vaši.

AKTUELNOSTI

cache/resized/864d9309b8c8a586e9b9f555caf387c3.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
U cilju razvijanja svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti, Poliklinika Human Vam omogućava da po promotivnim cenama obradujete svoje prijatelje, članove porodice ili poslovne saradnike kupovinom VAUČERA! Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!      
cache/resized/94b786b060efe33e20935f7eb25e07f9.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Nepravilna i nezdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Zdrava ishrana čoveku omogućava da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Savremena medicina je nakon dugogodišnjeg istraživanja potvrdila da je savremeni način života u sprezi sa ...
cache/resized/6cf9685c5d34d6ecbebf78effa5e3943.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Otkrijte na vreme uzrok alergija kod dece,  ojačajte im imunitet i sprečite nastanak komplikacija. U Poliklinici Human možete odraditi pedijatrijski panel koji sadrži 10 inhalatornih i deset nutritivnih alergena. Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!

AKTUELNOSTI

INFO

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike

PRATITE NAS