Tel: 018 538 889  E-mail: info@poliklinikahuman.rs

Virusologija

 

Virusološka ispitivanja su bazirana na dokazivanju prisustva samih virusa odnosno antigena u uzorku pacijenta, ili dokazivanju prisustva specifičnih antitela koje organizam stvara kako bi se odbranio od infekcije određenim virusom. U laboratoriji se vrši dijagnostika virusa koji izazivaju infekcije respiratornih organa, srca, jetre, zatim izazivače osipnih groznica, herpesa, mononukleoze, HIV-a.

Kondilomi su genitalne bradavice koje izaziva Humani Papiloma Virus (HPV), odnosno različiti tipovi ovog virusa. Najčešće se prenosi polnim putem. U laboratoriji se vrši dokazivanje prisustva i određivanje tipa ovog virusa, odnosno određuje se da li je virus visokog rizika za izazivanje raka grlića materice, iz uzorka genitalnog brisa.

Od ostalih polno prenosivih virusa najčešće su analize na HIV, Hepatitis i Herpes viruse. Na HIV se vrši dokazivanje prisustva p-24 antigena kao i antitela na HIV-1 i HIV-2 tip virusa iz krvi pacijenta.

Hepatitisi su virusi koji izazivaju zapaljenje jetre. Hepatitis A virus se u organizam unosi oralnim putem, kontaminiranom hranom ili prljavim rukama a iz organizma izlučuje stolicom. Hepatitis B virus predstavlja veliku opasnost po medicinsko osoblje, kao i ljude koji rade sa ljudskom krvlju, derivatima krvi, tetoviranjem, pirsingom… Ovaj virus, osim preko krvi može se preneti i polnim putem. Hepatitis C virus se može preneti na isti način, teže polnim putem. Poznati su još i Hepatitis D, E i G virusi.

Herpes virusi predstavljaju brojnu porodicu virusa od koji je njih 8 od značaja po ljudsko zdravlje: herpes simplex virusi 1 i 2 (HSV-1, HSV-2) Varicella zoster virus (VZV), Epstein-Barrov virus (EBV), cytomegalo virus (CMV), humani herpes virusi 6, 7 i 8 (HHV- 6, HHV-7, HHV-8).

HSV-1 je, uglavnom odgovoran za labijalni herpes, odnosno pojavu mehurića i krastica pored ili na usni. HSV-2 se vezuje za izazivanje genitalnog herpesa.

VZV je izazivač ovčijih boginja, koji reaktivacijom koja se može desiti i nakon nekoliko decenija može izazvati promene na koži.

EBV i CMV su izazivači infektivne mononukleoze, bolesti koja se manifestuje povećanom telesnom temperaturom, uvećanjem limfnih žlezda, uvećanjem jetre.

HHV-6 i HHV-7 su povezani sa promenama na koži (exanthema subitum), HHV-8 sa Kaposi sarkomom.

Od velikog značaja su i virusi koji izazivaju gastroenteritise, odnosno izazivaju mučninu, povraćanje, proliv: Rota, Noro, Astro i Adeno virusi. Dijagnoza ovih virusa se vrši u relativno kratkom roku iz uzorka stolice.

Laboratorijska dijagnostika navedenih patogena se vrši relativno brzim serološkim testovima. Ukoliko postoji potreba, koriste se i potvrdni molekularni testovi kao što su Western blot i PCR.

 

 

AKTUELNOSTI

cache/resized/864d9309b8c8a586e9b9f555caf387c3.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
U cilju razvijanja svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti, Poliklinika Human Vam omogućava da po promotivnim cenama obradujete svoje prijatelje, članove porodice ili poslovne saradnike kupovinom VAUČERA! Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!      
cache/resized/94b786b060efe33e20935f7eb25e07f9.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Nepravilna i nezdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Zdrava ishrana čoveku omogućava da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Savremena medicina je nakon dugogodišnjeg istraživanja potvrdila da je savremeni način života u sprezi sa ...
cache/resized/6cf9685c5d34d6ecbebf78effa5e3943.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Otkrijte na vreme uzrok alergija kod dece,  ojačajte im imunitet i sprečite nastanak komplikacija. U Poliklinici Human možete odraditi pedijatrijski panel koji sadrži 10 inhalatornih i deset nutritivnih alergena. Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!

AKTUELNOSTI

INFO

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike

PRATITE NAS