Tel: 018 538 889  E-mail: info@poliklinikahuman.rs

-->

Pneumologija/Pneumoftiziologija


Pušenje, alergije i zagađenje vazduha, mnogobrojne bakterije i virusi uzročnici su povećanog oboljevanja od plućnih bolesti. Poliklinika Human sa tim vrhunskih specijalista pulmologa/pneumoftiziologa i grudnih hirurga se uspešno bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem svih plućnih bolesti. Lekari sa dugogodišnjim iskustvom, uspešno tretiraju sledeća oboljenja pluća:

Oboljenja pluća izazvana infekcijom:

 • akutni bronhitis
 • zapaljenje pluća i plućne maramice
 • apces pluća /gnojenje/
 • tuberkuloza
 • bronhiektazije
 • gljivična oboljenja pluća

 • Šta je pneumonija ?

  Pneumonija, ili upala pluća je infekcija pluća. Upala zahvata plućno tkivo tako da su osnovne jedinice pluća - alveole - ispunjene tečnošću i belim krvnim zrncima koja imaju ulogu u borbi protiv infekcije.
 • Šta izaziva pneumoniju? Kako se „dobije“ upala pluća?

  Pneumoniju izazivaju različiti mikroorganizmi kao što su virusi, bakterije i gljivice. U plućnom tkivu zdravih osoba ne nalaze se ovi uzročnici. Pluća predstavljaju jedinstven unutrašnji organ u stalnoj komunikaciji sa spoljašnjom sredinom. Oko 10 000 litara vazduha dnevno uđe u pluća i u toj velikoj količini nalaze se kapljice tečnosti koje sadrže patogene bakterije, viruse, gljivice i različite iritantne supstance. Ove kapljice se nađu u vazduhu kada inficirana osoba kašlje ili kija. Zaštita pluća počinje od gornjih disajnih puteva, nosa, nosnih šupljina, ždrela i zatim donjih disajnih puteva koji svojom građom uglavnom uspevaju da zaustave patogene uzročnike. Prema tome, kada se patogene čestice nađu u disajnim putevima, ako je odbrambeni mehanizam dobar, neće doći do oboljenja. Međutim, ako je oslabljena neka odbrambena karika, dolazi do razvoja infekcije, pogotovo ako su uzročnici virulentni i brzo se šire.
 • Ko može da dobije pneumoniju?

  Svaki čovek može da oboli od pneumonije, čak i osobe inače dobrog zdravlja. Međutim, veća je verovatnoća da će patogeni mikoroorganizmi inficirati osobe sa niskim imunitetom i oslabljenom prirodnom odbranom. Mala deca i stare osobe imaju slabiju odbranu pluća, tako da je pneumonija češća u ranom i kasnom periodu života. Još neke okolnosti i bolesti utiču na slabljenje odbrabnene sposobnosti organizma, a to su pušenje, virusne infekcije disajnih puteva ( kao što je prehlada) i druge virusne infekcije ( napr. HIV ). Pojedini lekovi, naročito oni što se koriste u terapiji malignih bolesti , takođe slabe odbrambeni sistem kao i druge teške bolesti ili operacije. Zbog toga neki bolesnici dobiju upalu pluća za vreme boravka u bolnici zbog nekog drugog razloga. Tada se radi o bolnički stečenim pneumonijama, njihovi uzročnici su različiti, tok, težina i ishod bolesti su znatno ozbiljniji.

AKTUELNOSTI

cache/resized/864d9309b8c8a586e9b9f555caf387c3.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
U cilju razvijanja svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti, Poliklinika Human Vam omogućava da po promotivnim cenama obradujete svoje prijatelje, članove porodice ili poslovne saradnike kupovinom VAUČERA! Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!      
cache/resized/94b786b060efe33e20935f7eb25e07f9.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Nepravilna i nezdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Zdrava ishrana čoveku omogućava da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Savremena medicina je nakon dugogodišnjeg istraživanja potvrdila da je savremeni način života u sprezi sa ...
cache/resized/6cf9685c5d34d6ecbebf78effa5e3943.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Otkrijte na vreme uzrok alergija kod dece,  ojačajte im imunitet i sprečite nastanak komplikacija. U Poliklinici Human možete odraditi pedijatrijski panel koji sadrži 10 inhalatornih i deset nutritivnih alergena. Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!

AKTUELNOSTI

INFO

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike

PRATITE NAS