Tel: 018 538 889  E-mail: info@poliklinikahuman.rs

 

 

ČIME SE BAVI PLASTIČNA I REKONSTRUKTIVNA HIRURGIJA?

Plastična hirurgija se bavi rekonstrukcijom urođenih i stečenih defekata na telu poput rana, opekotina, cisti, apscesa, ožiljaka, benignih i malignih tumora, mladeža, tumora podkožnog tkiva (npr. ateroma, lipoma), tumora glave i vrata, kongenitalnih anomalija itd. Ove procedure se sprovode sa ciljem ispravljanja funkcionalnih nedostataka ali i poboljšanjem kvaliteta života pacijenata.

Rekonstruktivna hirurgija služi za poboljšanje forme i funkcije određenog dela tela koji je povređen ili oboleo. Cilj rekonstruktivne hirurgije je poboljšanje funkcionalnosti dela tela, ali i prilagođavanje što prirodnijem izgledu. Metode koje se u tu svrhu koriste obuhvataju uklanjanje i eventualnu zamenu oštećenog tkiva, sa ciljem da se promena u potpunosti ukloni ili učini što manje uočljivom.

 

USLUGE POLIKLINIKE HUMANO IZ OBLASTI PLASTIČNE I REKONSTRUKTIVNE HIRURGIJE:

 • OBRADA RANA I OPEKOTINA

Rana predstavlja prekid kontinuiteta čovekvog tkiva usled povrede i može zahvatiti sluzokožu ili kožu. Rane mogu biti uzrokovane fizičkim (opekotine i promrzline), mehaničkim (ubod, udarac, vatreno oružje i ujed) ili hemijskim činiocima (hemijske opekotine).

Poliklinika Humano pruža usluge revizije male i velike rane, rane lica i vrata sa primarnim ili sekundarnim zatvaranjem direktnim šavom. Takođe, Poliklinika Humano obavljamo previjanje malih i velikih rana, kao i obradu I lečenje svih vrsta opekotina.

 • REVIZIJA MALE I VELIKE RANE KAO I RANA LICA I VRATA SA PRIMARNIM ILI SEKUNDARNIM ZATVARANJEM DIREKTNIM ŠAVOM
 • PREVIJANJE MALE ILI VELIKE RANE
 • OBRADA MALE ILI VELIKE OPEKOTINE
 • LEČENJE PROMENA NA MEKIM TKIVIMA

Hirurška incizija predstavlja prosecanje kože ili sluzokože i uklanjanje manje ili veće potkožne ciste ili apscesa na telu ili licu sa drenažom.

CISTA je primarna podsluzokoži koja izdiže tkivo iznad sebe, i koju čini šu­pljina najčešće ispunjena tečnim sadržajem. Ciste koje su obložene epitetom su prave ciste, dok one čije zidove čini vezivno tkivo su lažne ciste.

APSCES e lokalna gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva se manifestuje lokalnim znacima upale: crvenilo, otok, toplina i bol.

U poliklinici Humano izvode se sledeći zahvati hirurškog uklanjanja manjeg ili većeg masnog tkiva i to:

 • HIRUŠKA INCIZIJA I ULANJANJE MANJE ILI VEĆE PODKOŽNE CISTE ILI APSCESA NA TELU ILI LICU SA DRENAŽOM
 • HIRUŠKO UKLANJANJE MANJEG ILI VEĆEG MASNOG TKIVA
 • HIRUŠKO LEČENJE URASLOG NOKTA
 • HIRUŠKO LEČENJE ŽULJA
 • HIRUŠKO LEČENJE KURJEG OKA

 

UKLANJANJE I SANIRANJE URASLE DLAKE (SINUS PYLONIDALIS)

PILONIDALNI SINUS je mala cista ili gnojna upala (apsces) koja predstavlja postojanje uskog, inficiranog kanala koji se pruža od kože, u dubinu, kroz potkožno tkivo, mišiće, nekada sve do trtične kosti. Apsces je najčešće lokalizovan na preponi, ispod pazuha, oko čmara, ali se može javiti i na drugim mestima. Pilonidalni sinus obično sadrži dlačice i sekret. Može uzrokovati jaku bol i često se može inficirati. Ako postane inficiran, može izlučivati gnoj i krv i imati jako neprijatan miris. Hirurško otklanjanje se obavlja operacijom u lokalnoj anesteziji a postoperativni tok je kratak.

 

HIRURŠKO LEČENJE GNOJNE UPALE ZNOJNIH ŽLEZDA (HIDROADENITISA)

HIDROADENITIS je gnojna upala znojnih žlezda koja se najčešće javlja u predelu pazuha, prepona ili zadnjice. Početni simptomi upale znojnih žlezda su bolovi, otežano pokretanje pogođenog dela tela, kao i pojava otvrdline koja zahvata kožu i potkožno tkivo. Hirurško lečenje podrazumeva operaciju u lokalnoj anesteziji koja se sastoji u uklanjanju kompletno zahvaćenog segmenta kože i potkožnog tkiva i rekonstrukcije defekta koji je zaostao. Rekonstrukcija se obavlja na jednostavan način a operativni zahvat traje tridesetak minuta.

 

HIRUŠKO LEČENJE URASLOG NOKTA

URASO NOKAT (Unguis incarnates) je deformitet nokta gde nokat raste ivično i urasta u meko tkivo prsta. Uglavnom se javlja na nožnom palcu, sa jedne ili sa obe strane. Pregledom se može ustanoviti otok, crvenilo i pojava gnojenja. Ako je došlo do dubokog urastanja nokta i razvoja hronične infekcije, jedino rešenje je operacija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji i se sastoji u hirurškom otklanjanju inficiranog dela tkiva i dela nokta koji je urastao. Intervencija traje svega desetak minuta.

 • LEČENJE PROMENA NA KOŽI

U toku života na koži se javljaju mnogobrojne promene koje su deo procesa starenja kože. U zavisnosti od kvaliteta kože i nasleđa, te promene mogu biti veoma diskretne i malobrojne, dok ih kod nekih osoba može biti na stotine. Svaka izraslina na koži, pigmentovana ili ne, zahteva brižljiv pregled od strane lekara. Najčešće promene na koži su mladeži, razne vrste papiloma i bradavica virusnog porekla, tumori, melanomi i ostalo.

Poliklinika Humano svojim pacijentima pruža sledeće usluge u delu lečenja promena na koži:

 • HIRUŠKO UKLANJANJE MLADEŽA ILI TUMORA NA TELU ILI LICU SA PATOHISTOLOŠKIM PREGLEDOM
 • HIRUŠKO UKLANJANJE TUMORA KOŽE I REKONSTRUKCIJA DEFEKTA MALIM TRANSPLATATOM ILI KOŽNIM REŽNJEM SA PATOHISTOLOŠKIM PREGLEDOM

 

HIRURŠKO UKLANJANJE MLADEŽA I DRUGIH PROMENA NA KOŽI LICA I TELA SA PATOHISTOLOŠKIM PREGLEDOM

Većina mladeža su dobroćudne prirode koje ne predstavljaju nikakvu opasnost po Vaše zdravlje, ali ipak na neke kožne promene treba obratiti pažnju. To se odnosi na pigmentne promene koje menjaju veličinu, oblik ili boju, koje krvare, svrbe i postaju bolne. U zavisnosti od kliničke i dermoskopske slike, moguće je hirurško uklanjanje mladeža i drugih kožnih promena o čemu odluku donosi lekar specijalista. Svaki uklonjena peromena na koži obavezno se mora poslati na patohistološku analizu radi potvrde dijagnoze. Patohistološka analiza predstavlja posmatranje uklonjene promene pod mikroskopom i utvrdjivanje njenog patološkog stanja.

Uklanjanje mladeža i drugih kožnih promena obavlja se u lokalnoj anesteziji, traje oko 20 minuta a postoperativni tretman nakon zahvata traje do sedam dana.

 

HIRUŠKO UKLANJANJE TUMORA KOŽE I REKONSTRUKCIJA DEFEKTA MALIM TRANSPLATATOM ILI KOŽNIM REŽNJEM SA PATOHISTOLOŠKIM PREGLEDOM

Kao i ostali organski sistemi i organi, i koža je podložna različitim oblicima tumora. Njihovo hirurško uklanjanje je neophodno za sve pigmentne promene koje imaju atipičnu strukturu, kao i za sve promene veće od 1cm za koje je potrebna patohistološka verifikacija. Hirurško uklanjanje promena sa kože najčešće podrazumeva manje intervencije koje obavlja hirurg u lokalnoj anesteziji. Intervencije traju dvadesetak minuta uključujući čekanje dejstva anestezije i potpuno su bezbolne.

 • KOREKCIJA OŽILJKA EKSCIZIJOM, Z-PLASTIKOM

Bez obzira gde se oni nalazili različiti ožiljci narušavaju izgled našeg tela. Ožiljci tokom života mogu nastati kao posledica neke hirurške intervencije ili mehaničke povrede. Mogu predstavljati smetnju za normalno funkcionisanje tela ili mogu predstavljati estetski problem.

UKLANJANJE OŽILJAKA je proces prilikom kog se ožiljak kompletno otklanja ili se njegova vidljivost svodi na najmanju moguću meru.

U poliklinici Humano možete izvršiti korekciju manjih ili većih ožiljaka na licu, vratu ili telu, korekciju manjih ili većih ožiljaka šake ekscizijom ili „Z“ plastikom kao i korekciju keloidnog ožiljka intrakeloidnim injekcijama (Kenalog).

 

METOD UKLANJANJA OŽILJKA EKCIZIJOM, Z-PLASTIKOM

Ova intervencije radi se pod uslovima lokalne anestezije poštujući sve uslove antisepse. Nakon  davanju anestetika intervencija je apsolutno bezbolno za pacijenta.

Tom prilikom iseca se čitav ožiljak koliko god da je širok i vrši se podminiranje kože i adaptacija  potkože sa nekoliko pojedinačnih potkožnih šavova.

“Z” PLASTIKA je operativna metoda koja može da se koristi bilo gde na telu kad postoji ožiljak koji je napravio skraćenje kože, bridu koja nam ne dozvoljava da ispravimo ruku, savijemo prste ili zategnemo koleno. Takvi ožiljci najčešće nastaju posle opekotina. Operacija se radi u uslovoma lokalne anestezije.

 

Intervencije koje se uspešno izvode u poliklinici Humano su:

 • KOREKCIJA MANJIH ILI VEĆIH OŽILJAKA NA LICU, VRATU ILI TELU
 • KOREKCIJA MANJIH ILI VEĆIH OŽILJAKA ŠAKE EKSCIZIJOM ILI „Z“ PLASTIKOM
 • KOREKCIJA KELOIDNOG OŽILJKA INTRAKELOIDNIM INJEKCIJAMA (KENALOG)

 

KOREKCIJA KELOIDNOG OŽILJKA INTRAKELOIDNIM INJEKCIJAMA (KENALOG)

Keloidni ožiljci javljaju se 3 do 4 meseca nakon povrede u vidu crvenog i čvrštog čvorića koji svrbi ili je jako bolan. Čvorić se vremenom postepeno povećava a ivice su mu nepravilne i šire se van granica prethodne povrede. Korekcija keloidnog ožiljka je bezbolan postupak tokom koga se u sam keloidni ožiljak ubrizgavaju kortikosteroidni preparati. Primenjuju se injekcije triamcinolon–acetonida koji zaustavlja dalji rast keloida, smanjujući dalju sintezu kolagena.

AKTUELNOSTI

cache/resized/4d37c06eb21d3079e18ca982b8476802.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
U cilju razvijanja svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti, Poliklinika Human Vam omogućava da po promotivnim cenama obradujete svoje prijatelje, članove porodice ili poslovne saradnike kupovinom VAUČERA! Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!      
cache/resized/296e897726df06a97644599fd5f31db5.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Nepravilna i nezdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Zdrava ishrana čoveku omogućava da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Savremena medicina je nakon dugogodišnjeg istraživanja potvrdila da je savremeni način života u sprezi sa ...
cache/resized/a6847ca7b61be62aba5cb3f7c2c23f03.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Otkrijte na vreme uzrok alergija kod dece,  ojačajte im imunitet i sprečite nastanak komplikacija. U Poliklinici Human možete odraditi pedijatrijski panel koji sadrži 10 inhalatornih i deset nutritivnih alergena. Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!

AKTUELNOSTI

INFO

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

PRATITE NAS