Tel: 018 538 889  E-mail: info@poliklinikahuman.rs

 

KABINET ZA DOJKU

Dojka je simbol identiteta, materinstva i lepote žene. Na žalost, dojka je često i sedište različitih oboljenja. Najčešće su to dobroćudna oboljenja kao što su upale dojki, ciste, fibrocistična bolest dojki, dobroćudni tumori (fibroadenomi i lipomi) i dr. Međutim, dojka je i najčešća lokalizacija raka kod žena. Postoji tendencija stalnog porasta oboljevanja i pomeranje prema mlađim starosnim grupama.

 

PREVENCIJA RAKA DOJKE

Na osnovu poznatih rizičnih faktora i rizičnih stanja za nastanak raka dojke za svaku ženu može se izračunati indeks relativnog rizika za oboljevanje od raka dojke i odrediti grupa rizika koja se definiše kao grupa niskog, srednjeg i visokog rizika za oboljevanje od raka dojke. Na osnovu ovoga se određuje ritam kontrolnih pregleda. Statističkim analizama je utvrđeno da su dužina preživljavanja i mogućnost za izlečenje žena obolelih od raka dojke u direktnoj zavisnosti od veličine tumora u momentu dijagnoze. Najbolji rezultati se postižu ako je tumor manji od 2 cm i nije se proširio van dojke. Zato je neophodna rana dijagnostika raka dojke za koju postoji više metoda a to su:

  • Samopregled obe dojke jednom mesečno
  • Redovni kontrolni pregledi od strane lekara
  • Ciljani sistematski pregledi rizičnih grupa žena
  • Color Doppler ultrazvučna dijagnostika
  • Ultrazvučna skener dijagnostika sa elastografijom
  • Mamografija (skrining i dijagnostička)

 

NAJSAVREMENIJA COLOR DOPPLER ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA POLIKLINIKE HUMANO

Ultrazvučni pregled dojke sa color Doppler-om je najčešće primenjivana metoda u dijagnostici raka dojke. Kada se izvodi na savremenim aparatima, kao što su oni u poliklinici Humano, sa visoko frekventnim i multifrekventnim sondama koji poseduju visoko senzitivni color maping i color Doppler tehniku, od strane stručnjaka sa iskustvom u ovoj oblasti, dostiže dijagnostičku sigurnost od preko 96%.

 

KADA JE PRAVO VREME DA SE JAVITE RADIOLOZIMA POLIKLINIKE HUMAN?

Žena se treba javiti za ultrzvučni pregled dojke kada samopregledom napipa promenu u dojci ili primeti promene na koži dojke, kada lekar uoči promene I nepravilnosti na dojci i kada se javi curenje, posebno sukrvičavog sekreta iz dojke. Takođe, Color Doppler je preporučljiv kod pojave žlezdi u pazušnoj jami, kod stalnih bolova na jednom mestu u dojci ili ako je neko u porodici bolovao od raka dojke.

 

ABVS-AUTOMATSKI ULTRAZVUČNI SKENER DOJKE-NAJSAVREMENIJI APARAT, JEDINI U SRBIJI I ČITAVOM REGIONU

U nastojanju da obezbedimo najkvalitetniju zdravstvenu uslugu našim pacijentima, sa ponosom vas obaveštavamo da prvi na teritoriji Balkana vršimo najsavremeniji pregled AUTOMATSKI ULTRAZVUČNI SKENER DOJKE.

Pregled se izvodi na sofisticiranom aparatu marke “Simens” ACUSON S2000 ABVS Ultrasound System. Ultrazvučno skeniranje dojke 3D automatskim ultrazvučnim skenerom za razliku od mamografije NE NOSI RIZIK JONIZUJUĆEG ZRAČENJA.

Funkcioniše na principu mehaničkih, ultrazvučnih talasa koji su potpuno bezbedni za tkivo dojke. Ultrazvučno skeniranje dojke je metoda izbora kod mlađe ženske populacije u najznačajnijim svetskim zdravstvenim centrima. Naime, kod mlađih žena je tkivo dojke gušće, naglašeno je žlezdano tkivo što može uzrokovati neprepoznavanje opasnih promena, što je neretko slučaj sa mamografijom. ABVS zahvaljujući 3D ULTRAZVUČNOJ SONDI SA ELASTOGRAFIJOM može detektovati i najmanje, milimetarske promene, teško uočljive mamografom i običnim ultrazvučnim pregledom a pregled je POTPUNO BEZBOLAN. ABVS daje neverovatnu sliku kompletne arhitekture dojke od površnog sloja kože do površnog zida grudnog koša koju će za vas analizirati tim stručnjaka iz oblasti radiologije. ABVS je najsavremeniji medicnski aparat koji daje najpouzdanije rezultate o stanju dojke i promenama na njoj.

 

U okviru kabineta za dojku, pored najsavremenijeg aparata- Automastkog ultrazvučnog skenera dojke, Color Doppler ultrazvučne dijagnostike na aparatu NX3, DIJAGNOSTIKA PROMENA NA TKIVU DOJKE SE DOPUNJUJE NAJNOVIJOM ULTRAZVUČNOM ELASTOGRAFSKOM METODOM.

 

ELASTOGRAFIJA DOJKE

Ultrazvučna elastografija je najsavremenija ultrazvučna metoda koja dopunjuje klinički i ultrazvučni pregled, tako što omogućuje vrlo preciznu procenu tvrdoće tkiva. To je neinvazivna metoda u kojoj se meri otpor mekih tkiva u cilju otkrivanja sumnjivih promena i određivanja prirode tumora. Pregled je skoro istovetan kao i ultrazvučni pregled. Slika sumnjive promene i okolnog tkiva prikazana je različitim bojama, što označavamo kao kvalitativno testiranje otpora tkiva, ali se otpori mogu meriti i kvantitativno, kako unutar same sumnjive promene, tako i u okolnim tkivima.

Ova metoda je postala standardna metoda ispitivanja u razvijenim zemljama i za sada se najviše koristi za ispitivanje tumorskih promena na štitastoj žlezdi i dojkama, gde daje i najbolje rezultate. U nekim centrima se ova metoda uspešno koristi i u dijagnostici oboljenja jetre.

Kliničke studije su potvrdile da ultrazvučni pregled u kombinaciji sa elastografijom daje najbolje rezultate u ranom otkrivanju tumora, čime se potencijalno smanjuje broj nepotrebnih biopsija i hiruških intervencija ili pravovremeno upućuju pacijenti na dalje lečenje.

 

ŠTA JE KORBIOPSIJA DOJKE I KAKO SE ONA IZVODI?

Korbiopsija je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda koja predstavlja uzimanje tkiva iz čvora u dojci ili sumnjivog dela tkiva dojke. Cilj korbiopsije je da se utvrdi da li se radi o benignoj ili malignoj promeni. Biopsija dojke može se uraditi svakoj ženi (ili muškarcu), sa sumnjivom izraslinom u dojci. Postupak korbiopsije se izvodi na sledeći način: Na mestu gde ulazi igla za biopsiju se daje lokalni anestetik, te se probije koža skalpelom. Uzorak se uzima specijalnom iglom koja se pod kontrolom ultrazvuka vodi do patološke promene. Na taj način se precizno uzima mali uzorak tkiva koji se šalje na mikroskopsku analizu.

 

PREDNOSTI KORBIOPSIJE U ODNOSU NA KLASIČNU BIOPSIJU TKIVA

  • Postupak je manje invazivan u odnosu na otvorenu hiruršku biopsiju i ostavlja zanemarljiv ili nikakav ožiljak.
  • Ultrazvuk (za razliku od mamografije) ne koristi joniziranu radijaciju
  • Ultrazvukom vođena biopsija osigurava dovoljan materijal za analizu kako bi se odvojila benigne od malignih promena u dojci
  • Ultrazvukom možemo pratiti pomeranje igle u tkivu dojke

 

KOMPLETNA OPREMLJENOST HUMANO KABINETA ZA DOJKU

Poliklinika Humano Vam nudi mogućnost da na jednom mestu uz pomoć najsavremenijih dijagnostičkih metoda i aparata, kompletne laboratorijske analize svih parametra i vrhunskog tima stručnjaka radiologa, hirurga i onkologa, dobijete potpunu sliku stanja Vaše dojke i obezbedite sebi adekvatnu terapiju i lečenje u pravo vreme.

AKTUELNOSTI

cache/resized/4d37c06eb21d3079e18ca982b8476802.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
U cilju razvijanja svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti, Poliklinika Human Vam omogućava da po promotivnim cenama obradujete svoje prijatelje, članove porodice ili poslovne saradnike kupovinom VAUČERA! Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!      
cache/resized/296e897726df06a97644599fd5f31db5.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Nepravilna i nezdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Zdrava ishrana čoveku omogućava da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Savremena medicina je nakon dugogodišnjeg istraživanja potvrdila da je savremeni način života u sprezi sa ...
cache/resized/a6847ca7b61be62aba5cb3f7c2c23f03.jpg
Super User, ponedeljak, 13 februar 2017
Otkrijte na vreme uzrok alergija kod dece,  ojačajte im imunitet i sprečite nastanak komplikacija. U Poliklinici Human možete odraditi pedijatrijski panel koji sadrži 10 inhalatornih i deset nutritivnih alergena. Poliklinika Human, prijatelj Vašeg zdravlja!

AKTUELNOSTI

INFO

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

PRATITE NAS