Dojenje i COVID-19 infekcija

Home / Covid / Dojenje i COVID-19 infekcija

Da li možete da dojite ako imate COVID-19 I zasto je dojenje bitno?

Prema smernicama Australijskog udruzenja za dojenje (Australian breastfeeding association) ako vam je dijagnostikovano ili sumnjate da imate COVID-19, MOZETE NASTAVITI da dojite vasu bebu, ali uz postovanje odredjenih upustava i mera opreza. Ogranicene studije koje su do sada spovedene nisu pokazale da virus korone prelazi u majcino mleko. Dojenje inace pomaže u zaštiti beba od raznih bolesti i što je najvažnije drži majke i bebu emotivno povezanim, majcinsko mleko sadrži antitela i druge imuno-zaštitne faktore,a bitne su I ostale uloge mleka,poput nutritivne i sl.

Kako da najbolje zastitim svoju bebu?

Pre dojenja vazno je oprati ruke sapunom I toplom vodom u trajanju od 20 secundi, staviti na lice zastitnu masku, na ruke navuci sterilne rukavice za jednokrtnu upotrebu, I tek onda uzeti bebu u ruke I kenuti u manipulaciju sa dojkom I bradavicom. Ukoliko ste pre toga nenamerno rukama dodirnuli regiju bradavice, neophodno je nacinti toaletu iste.Nije preporucljivo koristii sredstva za denzifekciju ruku zbog potencijalnog stetnog efekta na bebinu kozu.

Šta ako vam nije dobro, pa vam se ne doji?

Ako vam nije dobro I ako ne mozete ili ne zelite da dojite svoju bebu, druga opcija je da se redovno izmlazavate tako da beba nastavi da dobija mleko i manje oseca posledice nedojenja. Pre izmlazavanja, važno je temeljno oprati ruke sapunom i vodom. Ako koristite pumpicu za dojke, važno je osigurati pravilno čišćenje iste.

Da li će se moja laktacija smanjiti ako imam COVID-19?

Neke majke primete pad u kolicini mleka kada se ne osećaju dobro, poznato je da inace povisena telesna temperature, infekcija, unos manje kolicine hrane I vode, moze rezultovati smanjenom proizvodnjom mleka. Ako vam se to dogodi, možete nazvati lekara ili babicu koji ce vam dati savet kako da to prebrodite. Ako na kraju ipak ne uspostavite laktaciju, uvek su vam na raspolaganju mlecne formule za dohranu beba.

Kako mogu smanjiti rizik od širenja virusa na druge?

Čak i ako nemate simptome COVID-19, možemo sve učiniti da smanjimo šanse za širenje COVID-19 na druge a pogotovo na novorodjeno dete, zato je jako vazno postovati sve instrukcije,

 

Dr Petar Stojkovic