U saradnji sa Gemo Centrom iz Beograda, u poliklinici Human je od sada moguće uraditi niz genetskih analiza koje Vam na siguran način, kvalitetno i sigurno pružaju informacije o potencijalnim pretnjama za Vaš organizam, koje na vreme možete sprečiti promenom životnih navika, ishranom ili ih otkriti dovoljno rano.

Zajednička misija Poliklinike Human i Gemo Centra je da svakom pojedincu putem savetovališta i personalnih analiza omogući da upozna svoje telo, svoju genetsku osnovu, kako bi mogao lakše da utiče na kvalitet života, kondiciju i zdravlje. Geni nam preko proteina definišu život, zdravlje, mladost, sreću, tugu ali i bolest. Njih ne možemo promeniti, ali imamo mogućnost da načinom života utičemo na njihovo ispoljavanje (ekspresiju).

Kako se sprovodi testiranje?

Testiranje podrazumeva analizu DNK iz uzorka brisa sluzokože usne duplje (bukalni bris). Postupak uzimanja uzorka potpuno je bezbolan i traje 10 -15 sekundi.
Rezultati testa stižu u roku od 10 radnih dana od datuma uzorkovanja.

Koje analize su dostupne?

Osigurava visoko personalizovane informacije o mogućnostima prevencije različitih bolesti i poremećaja (tumori, hronični umor, alergije, dijabetes). Ako je utvrđen veliki rizik od neke bolesti savetuje se isključenje pojedinih namirnica iz ishrane, a uvođenje ili češće unošenje drugih.

Nutrigenetika je pouzdana osnova za anti-aging mere, preduslov postizanja dugovečnosti i boljeg kvaliteta života.

Većinu lekova u organizmu metabolišu enzimi čija funkcija je genetski uslovljena. Izmene na genima mogu različito uticati na metabolizam jednog leka ili grupe lekova i dovesti do različitog terapeutskog odgovora odnosno pojave neželjenih dejstava. Neko suviše brzo metaboliše uzeti lek, što može biti uzrok slabog terapeutskog odgovora ili njegovog potpunog odsustva. S druge strane, neko suviše sporo metaboliše uzeti lek uz više vrednosti njegove koncentracije u plazmi, duže poluvreme eliminacije, česte neželjene i moguće toksične reakcije.

Zahvaljujući farmakogenetskoj analizi, vaš lekar može izabrati adekvatnu vrstu i dozu leka koja najviše odgovara vašem genotipu. Farmakogenetske analize umanjuju rizik od nastanka neželjenih dejstava leka, predoziranja i nepovoljnih interakcija lekova, odnosno omogućavaju individualizaciju terapije.

Varijacije gena određuju vrstu i tip fizičke aktivnosti koja nam najviše odgovara, kao i njen intenzitet i trajanje u cilju ostvarivanja najboljih rezultata. Neke genetske varijacije omogućavaju brzu mišićnu reakciju i razvijanje velike snage, dok su zahvaljujući drugim mišićne ćelije slabije i sporije, ali imaju bolju cirkulaciju krvi i prilagođenije su sportovima izdržljivosti.

Na osnovu analize gena možete otkriti vašu genetsku predispoziciju i eventualno redefinisati vašu sportsku orijentaciju

DNK test faktora koagulacije – zbog poremećaja u koagulaciji može doći do stvaranja krvnih ugrušaka koji uzrokuju začepljenje krvnih sudova. Poremećaj koagulacije je složeno stanje uzrokovano interakcijom genetskih predispozicija sa faktorima sredine kao što su su pušenje, hormonska terapija, gojaznost, povišene masnoće u krvi, dijabetes, trudnoća, postporođajni period, traume, operativni zahvati, duže sedenje, privremena imobilizacija i drugo. Mogućnost nastanka tromboze raste s godinama starosti. Žene pripadaju grupi sa povećanim rizikom.

DNK testom faktora koagulacije utvrđuje se prisustvo mutacija na genima koji kontrolišu zgrušavanje krvi.

Starenje, kao neumoljiv fiziološki proces, predmet je stalnih istraživanja i interesovanja. Otkriće nagrađeno Nobelovom nagradom za medicinu i fiziologiju 2009. godine razotkrilo je koren uzroka starenja.

Telomere su specifične strukture u obliku čvora na krajevima hromozoma koje štite naš genetski materijal. Skraćuju se prilikom svake deobe ćelija i kao sat unutar naših ćelija pokazuju njihovu starost i funkciju. Unutrašnja starost organizma (biološka starost ćelija) ne mora se podudarati sa vašim godinama starosti. Ona može biti značajno ispod ili iznad vaših godina.

Analizom telomera možete saznati vašu “unutrašnju starost”. Osobe koje imaju duže telomere žive duže i zdravije su, odnosno bolesti povezane sa starenjem izostaju ili se javljaju znatno kasnije u životu. Na skraćivanje telomera sem genetskog nasleđa utiču i spoljašnji faktori, način ishrane, fizička aktivnost, stres.

Adekvatnom ishranom i suplementacijom možemo aktivirati telomerazu, specifičan enzim koga proizvode funkcionalne ćelije, a koji može usporiti ili zaustaviti skraćivanje telomera, čak i uticati na njihovo produženje.

Bolesti srca i krvnih sudova spadaju među najčešće uzroke oboljevanja i smrtnosti u svetu. Genetski testovi primarne prevencije prvenstveno su usmereni na utvrđivanje rizika za kardiovaskularne bolesti, u koje spadaju povećana telesna težina, dijabetes, poremećaj metabolizma masti, povišen krvni pritisak, ishemična bolest srca, poremećaji koagulacije, ali njima se takođe utvrđuju zaštitna i korisna genetska svojstva.

Na Y hromozomu nalaze se geni odgovorni za proces spermatogeneze. Delecije Y hromozoma (mikrodelecije) su čest uzrok problema sa začećem. Genetička dijagnostika ovih mikrodelecija veoma je važna zbog potvrde uzroka neplodnosti i zbog mogućnosti njihovog prenosa na potomstvo.