PRIPREMA PACIJENTA ZA KOLONOSKOPIJU I GASTROSKOPIJU

Home / Priprema pacijenata / PRIPREMA PACIJENTA ZA KOLONOSKOPIJU I GASTROSKOPIJU

KOLONOSKOPIJA – PRIPREMA I INFORMACIJE O PREGLEDU

Ukoliko se pregled obavlja u prepodnevnim časovima:

Dan pre samog pregleda konzumirati lagan ručak (čorba,supa). U 17 h popiti 3 kom Panlax tableta odjednom i ne večerati. U 22 h u 3 litra vode razmutiti 4 kesice praška dobijenog za pripremu.

Na dan pregleda od 5 h ujutru lagano piti rasvtor, u roku od 1h i 30 min. Ukoliko se tečnost unosi naglo i brzo, dovešće do nagona za povraćanje. Po unošenju tečnosti, uslediće pražnjenje creva. Pre pregleda obavezno obaviti ličnu higijenu. Na pregled je potrebno doći 5-10 min pre zakazanog termina. Ukoliko posedujete neku medicinsku dokumentaciju ponesite je sa sobom.

Ukoliko se pregled obavlja u popodnevnim časovima:

Dan pre pregleda lagano večerati, najkasnije do 19 h (dvopek, keks i čaj). U 21 h popiti 3 kom Panlax tableta odjednom. U 23 h u 3 litra vode razmutiti 4 kesice praška dobijenog za pripremu. Ne doručkovati.

Na dan pregleda u 8 h ujutru lagano popiti rastvor u roku od 1 h i 30 min. Ukoliko se tečnost unosi naglo i brzo može doći do nagona za povraćanje. Nakon unošenja tečnosti, uslediće pražnjenje creva. Pre pregleda potrebno je obaviti ličnu higijenu. Na pregled je potrebno doći 5-10 min pre zakazanog termina. Ukoliko posedujete neku medicinsku dokumentaciju ponesite je sa sobom.

Ukoliko pacijent dolazi iz drugog grada:

Dan pre zakazanog termina kolonoskopije oko16 h popiti 3 tablete Dulcolax i prestati sa unosom hrane. U 20 h uveče rastvoriti 2 kesice praška Fortrans u 2 litra vode i to popiti u roku od 2 sata.

U 6 h ujutru, na dan snimanja (kolonoskopije) rastvoriti još 2 kesice praška Fortrans u 2 litra vode i to popiti u roku od 2 sata.

Poželjno je uzimanje što više tečnosti radi boljeg čišćenja.

Obavezno piti terapiju za srce i povišen krvni pritisak u toku pripreme i na dan snimanja.

Osobe sa visokim krvnim pritiskom treba češće da kontrolišu pritisak tokom pripreme, a dijabetičari nivo šećera u krvi.

Napomena: Na završnom delu rektuma ne mazati mast. Redovnu terapiju popiti sa malo vode. Ukoliko je pregled u analgeziji potrebno je povesti pratnju. Nakon anestezije pacijent ne sme da vozi.

GASTROSKOPIJA- PRIPREMA I INFORMACIJE O PREGLEDU

Bez obzira na period dana kada se obavlja gastroskopsko snimanje, pacijent treba prekinuti unos hrane i pića 6 sati pre početka snimanja.

Napomena: Na završnom delu rektuma ne mazati mast. Redovnu terapiju popiti sa malo vode. Ukoliko je pregled u analgeziji potrebno je povesti pratnju. Nakon anestezije pacijent ne sme da vozi.

Poliklinika Human Niš

 Bulevar Dr. Zorana Ðinđića 14-24, Niš

018/538-889

018/538-890

060/23-02-023

Poliklinika Humano Niš

Poliklinika HumanPro Prokuplje

Milena Jovanovića 107, Prokuplje

 humanpro@poliklinikahuman.rs

027/81-000-30