Rizici kod pušača i COVID – 19

Home / Covid / Rizici kod pušača i COVID – 19

Dokazano je u brojnim israživanjima u svetu da su pušači osetljiviji na infekciju COVID-19. Higijenske mere koje se u ovom momentu savetuju, pušači nisu u mogućnosti da sprovedu. Samim dodirivanjem cigareta rukama i njihovim kontaktom sa usnama povećava se mogućnost transmisije virusa. Najbolji lek protiv novog virusa je kiseonik. Pušači ga nemaju dovoljno, podsetimo se…

  • Pušači kao i inače imaju oštećena pluća, što se na početku konzumiranja cigareta manifestuje kao kašalj, česte prehlade, zviždanje u plućima, zamaranje.
  • Češće su upale pluća kod sezonskih virusnih prehlada. Vremenom se razvija hronična bolest pluća i rak pluća (85% pušača je među obolelima od karcinoma bronha).
  • Pušači imaju loš zadah, bolesne desne, prebojene zube, smanjen osećaj ukusa i mirisa. (93% obolelih od raka početnog dela jednjaka su pušači).
  • Krv pušača je gusta i sklonija je stvaranju trombova. Povećava se krvni pritisak i ubrzava puls zbog čega srce radi pod opterećenjem. Sužavaju se krvni sudovi zbog čega je smanjena ishranjenost svih ćelija u telu.

Svi ovi faktori višestruko povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Češče se pojavljuju patološka proširenja krvnih sudova mozga (aneurizme) koje lako pucaju i izazivaju teška krvarenja mozga koja su u velikom procentu opasna po život.

  • Pušači imaju povećani rizik da obole od čira i karcinoma želudca. Zbog slabosti mišića koji pravi barijeru između želudca i jednjaka, pušači često boluju od gorušice koja oštećuje jednjak.
  • Kod pušača se dokazano češće razvije rak bubrega.
  • Koža pušača je suva, brže stari, sivkaste je boje i sklonija stvaranju celulita. Razređuju se kosti i sklonije su prelomima, naročito kod žena.
  • Pušenje je uzrok impotencije kod muškaraca i izaziva rak testisa. I kod žena se plodnost drastično smanjuje upotrebom cigareta, povećan je rizik za rak grlića materice, pobačaj, prevremeni porođaj i bolest ploda.
  • Svi organi pušača, a naročito pluća, su loše snabdeveni kiseonikom, oslabljeni su hroničnom bolešću i nemaju snage da se pravilno izbore sa infekcijom COVID-19.

Ukoliko prestanete da pušite, vaše zdravlje se drastično poboljšava i telo počinje da se regeneriše a rizici od bolesti vezanih za pušenje se smanjuju za 50% u prvih godinu dana. Da bi se telo u potpunosti oporavilo, potreban je period od 10-15 godina.

Na vreme prekinite sa ovom opasnom navikom, a novac koji trošite na cigarete iskoristite da u trenutnoj pandemiji COVID-19 unapredite svoje zdravlje i kvalitet života.

 

dr Dragana Bogdanović