UPUTSTVO ZA PRIPREMU PACIJENATA ZA VAĐENJE KRVI

Home / Priprema pacijenata / UPUTSTVO ZA PRIPREMU PACIJENATA ZA VAĐENJE KRVI

1. Uzorak krvi se uzima ujutru nakon noćnog gladovanja, 12h posle poslednjeg obroka

  • Unos hrane pred vađenje krvi dovodi do povećanja koncentracije glukoze, holesterola, triglicerida, fosfata, proteina, gvožđa, vitamina i drugih metabolita.
  • Dnevne varijacije u vrednostima su veoma značajne kod analiza gvožđa, vitamina, prolaktina, kortizola i insulina.
  • Krv za hormone stresa-ACTH, prolaktin, keteholamini i kortizol je neophodno vaditi posle odmora od najmanje 15-30 minuta.

2. Izbegavati veću fizičku aktivnost 2-3 dana pre vađenja krvi.

Povećana fizička aktivnost može značajno povećati aktivnost pojedinih enzima (CK, LDH, AST) i nivo kalijuma.

3. Pre vađenja krvi ne uzimati lekove (u dogovoru sa lekarom) i preparate koji mogu uticati na rezultat (preparati gvožđa, vitamini, hormonska terapija, diuretici, analgetici i dr)

4. Šta možete očekivati tokom postupka uzorkovanja krvi?

U toku vađenja krvi iz vene (venepunkcija) tenničar uvodi iglu kroz kožu do vene. Za vađenje krvi koriste se specijalni vakuum sistemi. Količina krvi koja je porebna za analizu teče kroz iglu u specijalnu epruvetu ili epruvete. Stisnuvši ruku u pesnicu kada se to od vas zatraži činite da vena postane još istaknutija. Procedura vađenja krvi obično traje manje od 3 minuta. Nakon toga je potrebno pritisnuti mesto uboda kako bi se ubrzalo zaustavljanje krvarenja i kako bi se sprečilo stvaranje hematoma i modrica. Vađenje krvi je gotovo bezbolno ukoliko se izvodi na dovoljno stručan način. Normalno je osetiti trenutnu, blagu bol i nelagodnost prilikom uboda igle.

Ukoliko nemate vidljive vene, pijte veću količinu vode dan pre vađenja krvi.To će olakšati postupak vađenja krvi. Takođe, hodanje i vežbe ruke i šake povećava protok krvi i čini vene ”napumpanim” i više vidljivim.

Ako ste nervozni i osećate vrtoglavicu i nesvesticu recite to tehničaru pre nego što započne vađenje krvi. Vađenje krvi se može izvoditi dok ležite tako da možete da se opustite i osećate bolje. Ukoliko u bilo kom trenutku osetite vrtoglavicu ili nesvesticu recite tehničaru ili bilo kome pored Vas.

Poliklinika Human Niš

 Bulevar Dr. Zorana Ðinđića 14-24, Niš

018/538-889

018/538-890

060/23-02-023

Poliklinika Humano Niš

Poliklinika HumanPro Prokuplje

Milena Jovanovića 107, Prokuplje

 humanpro@poliklinikahuman.rs

027/81-000-30