• English

Alergija izazvana ubodom insekta

Alergija izazvana ubodom insekta može biti dramatična, a ukoliko se ne reaguje na vreme može imati i smrtni ishod, zato su prevencija i zaštita od uboda insekta od izuzetne važnosti.Posebno oprezne moraju biti osobe sklone alergijama.

Reakcije dečjeg organizma na ubod pojedinih insekata mogu da budu veoma burne. Najvažnije je da u tim situacijama pravilno odreagujete. Alergijske reakcije može da izazove otrov raznih insekata, a u našem podneblju su najčešći komarci, krpelji, buve, pčele, ose i stršljeni. Alergijska reakcija ima svoj tok i faze kroz koje teče njen razvoj. U početku se razvija koprivnjača (urtikarija), zatim otekline, mučnina, moguća je pojava povraćanja i proliva. Sledeća faza praćena je otežanim i čujnim disanjem, sviranjem u grudima, otežano je gutanje i prisutna smetenost. Zatim se javlja pad pritiska, povraćanje, tamnoplava boja kože i sluznica, inkontinencija stolice ili mokraće, gubitak svesti.

Mesta koja se smatraju najopasnijima za ujed insekta su područje glave, usana i vrat, jer mogu dovesti do oticanja i gušenja.Ujedi insekata su cesti, zato uvek treba imati pri ruci neki lek ili pomoćno sredstvo za ublažavanje tegoba.

Alergija izazvana ubodom insekta – KOMARAC

Deca su posebno osetljiva na ubode komaraca, pa se kod njih na mestu ujeda često javlja otok i crvenilo. Naročito lako otiču očni kapci i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Zbog jačeg svraba, deca se češu stvarajući kraste koje se mogu i inficirati. Ukoliko je otok izražen ili ukoliko je došlo do većeg broja ujeda, preporučuje se davanje antihistaminika – koji će smanjiti svrab i otok, kao i aplikovanje antihistaminika u vidu gela na mestu ujeda. Obično je nekoliko dana terapije dovoljno da se tegobe povuku. Veoma je mala verovatnoća da će dete imati burnu reakciju koja se manifestuje otokom dela tela gde su prisutni ujedi, a ne samo oko mesta ujeda, ubrzanim disanjem, kašljem i malaksalošću.

Kod brojčano malo ujeda, bez burne reakcije organizma, sem lokalne primene antihistaminika u vidu gela, ne treba preduzimati nikakve mere lečenja, jer će sve proći za par dana. Kod izraženih otoka, ili kod velikog broja ujeda preporučuje se davanje sirupa antihistaminika uz lokalno nanošenje gela. Smanjiće se svrab i otok, pa će i dete bolje da spava. Obično je par dana terapije dovoljno da se dete oporavi. Nekada se deca toliko češu da naprave razderotine po koži. To mogu biti ulazna vrata za brojne bakterije koje normalno žive na okolnoj koži. Ako nastane infekcija mora se tretirati antibiotskom mašću!

Veoma retko je potrebna pomoć lekara za ujed komarca. Izuzetno mali broj dece može imati burnu alergisjku reakciju takoreći celog organizma na ujed komarca. Ubrzano disanje, kašalj i malaksalost su prve tegobe koje traže hitni lekarski pregled. Ipak, ovo je zaista malo verovatno da će se desiti.

Alergija izazvana ubodom insekta  – PČELA, OSA, STRŠLJEN

Ujed pčele ili ose je za razliku od ujeda komarca veoma bolan, a otok na mestu uboda je skoro uvek veoma izražen. Obično stradaju ruke i noge.

Najopasniji ubodi su na vratu i glavi, posebno na licu i oko usana jer su ti delovi veoma prokrvljeni, pa otrov iz žaoke brzo dospeva u krvotok.

Osa i stršljenne ostavljaju žaoku, pa mogu više puta da ubodu, a otrov im je jači od pčelinjeg. Na mestu uboda se javlja crvenilo i bolni otok, a kod osetljivih osoba može da se razvije i teža sistemska reakcija (koprivnjača, povraćanje,proliv, otežano disanje, pa sve do kolapsa i gubitka svesti), koja može životno da ugrozi osobu osetljivu na ujede.

Idealno je odmah staviti led na mesto uboda, pa će i bol i otok biti manji, postupiti kao i kod uboda komarca.

UVEK se treba obratiti lekaru ukoliko postoji sumnja da je dete imalo osu u ustima! Naročito ako bolno viče, ali i ako je neko video da osa beži iz usta. Otok korena jezika ili grla može biti veoma opasan, jer može da dovede do potpunog prekida disanja. Srećom, ovo je veoma, veoma retko (ali se ipak dešava). Tada NE TREBA čekati, već što pre otići u najbližu ambulantu.

Druga, srećom izuzetno retka, situacija u kojoj što pre treba stići do lekara je pojava otoka usana, ušiju i očiju. Tada dete obično ima i brojne crvene “pečate” po koži. Ako se ne reaguje brzo, dete počinje otežano i ubrzano da diše pa stanje postaje dramatično. Radi se o retkoj, ali veoma opasnoj alergijskoj reakciji celog organizma (anafilaksa) koja traži neodložnu terapiju u najbližoj ambulanti ili bolnici.

Alergija izazvana ubodom insekta – KRPELJ

Najbolja zaštita od krpelja je ako se pre odlaska u prirodu namažete nekim eteričnim uljem s jakim mirisom. Nakon povratka kući obavezno pregledajte celo telo, od glave do pete. Krpelj se na koži uočava kao malo, crno, strano telo, poput izbočenog mladeža. Na mestu ujeda moguća je pojava svraba i crvenila kože. Nikako ga ne treba kidati i čupati, kao ni ubijati pre nego što odete kod lekara. Krpelj može biti inficiran i prenosioc izazivača Lajmske bolesti.

Bitno je izbegavati visoku travu i adekvatno biti obučen (duge pantalone, dugi rukavi, zatvorena obuća). Takođe, korisna stvar su i repelenti – preparati koji se nanose na kožu i odbijaju insekte.

Na licu mesta ne treba iglama i drugi priručnim “alatima” vaditi krpelj, a ne treba ga čupati ni rukama jer će glava sa rilicom ostati u koži. Najbolje je otići u ambulantu gde će se lepo i brzo, sterilnim instrumentima odstraniti krpelj.

Svako dete koje ujede krpelj mora da dobija bar dvonedeljnu antibiotsku terapiju! Ona se sprovodi zbog sprečavanja jedne veoma opasne bolesti – borelioza (Lajmska bolest). Svaki treći krpelj u gradu nosi prouzrokovača ove bolesti na sebi i isporuči ga prilikom ujeda. Iako je van grada broj prokuženih krpelja manji, potrebno je, za svaki slučaj, detetu dati antibiotik.

Alergija izazvana ubodom insekta  – BUVE

BUVE su na selu uobičajena pojava. One vole prašinu, ali i kućne ljubimce. Buve »pasu« nežnu dečju kožu, pa su ubodi grupisani u grozdove, nisu preterano veliki (do 1 cm), ali veoma svrbe. Mogu da traju desetak dana (ponekad i duže). Tretman je sličan kao za komarce, a retko se dešavaju ozbiljniji problemi.

 

Dr Danijel Đorđević, lekar opšte prakse Poliklinike Human

© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.