• English

Dermatologija: samopregled mladeža u 5 koraka

dermatologija

Dermatologija: prevencija

Dermatologija: dermatološki pregled i dermoskopija

Svaka odrasla osoba na koži tela u proseku ima od 20 do 40 mladeža.

Sa nekima se rađamo, dok se drugi pojavljuju sa godinama.
To nije razlog za paniku jer mladeži u većini slučajeva predstavljaju potpuno benigne promene na koži.

Međutim, nisu svi bezazleni i zato je savesno posetiti dermatologa bar jednom godišnje, sa ciljem prevencije.

Trend „skincare“ odnosno brige o koži poslednjih godina pokrenuli su kako dermatolozi, tako i kozmetičari i ljubitelji kozmetike.

Značaj zaštite od Sunca dostiže svoj vrhunac proteklih godina od strane stručnjaka i farmaceutskih kompanija koje sve češće upozoravaju na štetni uticaj UV zračenja.


Samopregled mladeža u 5 koraka

1. Simetričnost mladeža:

Ukoliko primetite da imate asimetričan mladež, javite se lekaru. Mladeži koji su manje rizični su pravilnog oblika, bilo da su okrugli, duguljasti ili ovalni.

2. Ivice mladeža

Ivice mladeža treba da budu ravne i bez obrisa. Lekaru se obratite ukoliko su ivice mladeža nejednake boje, reckave ili nepravilne.

3. Boja mladeža

Manje rizični mladeži imaju boju od svetlokestenaste do tamno smeđe. Razlog za javljanje doktoru su jako tamni, crni mladeži, ili mladeži sa poljima različitih boja.

4. Veličina mladeža

Lekaru se treba obratiti i ako je mladež veći od 6 milimetara, međutim, to nije znak za opasnost ako takav mladež nije promenio oblik, ivice i boju, kao i veličinu. Ukoliko ste primetili da mladež vremenom raste, javite se lekaru.

5. Promena strukture mladeža

Vreme je za specijalistički pregled ako su na mladežu nastupile promene kao što su: zapaljenja, vlaženje, bol, krvarenje, promena boje (gubitak boje ili prebojavanje mladeža).

 

© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.