• English

Fleksibilna rektosigmoidoskopija

Šta je fleksibilna rektosigmoidoskopija?

Fleksibilna rektosigmoidoskopija predstavlja pregled završnog dela debelog creva (sigmoidnog creva i rektuma) sigmoidoskopom, savitljivim optičkim instrumentom koji je dužine oko 50 cm. Sigmoidoskop emituje hladno svetlo koji omogućava prikaz svih anatomskih struktura silaznog dela debelog creva, ali i patološke promene u samom crevu,poput tumora, krvarenja, divertikuluma.

U kojim slučajevima je potrebno raditi rektosigmoidoskopija?

Rektosigmoidoskopija se izvodi u slučajevima krvarenja iz debelog creva, odnosno pojavom krvi ili sluzi u stolici, bola u predelu čmara ili debelog creva, usled čestih izostanaka stolice koji mogu trajati po nekoliko dana, kao i usled pojave proliva sa primesama sluzi. Prilikom pregleda, može se osetiti manja neprijatnost, nadutost (zbog uduvavanja vazduha u debelo crevo) ili bol u području debelog creva ili u trbuhu.

Kako se pripremiti za pregled?

Dva dana pre pregleda biti na lagnoj dijeti, a dan uoči pregleda za doručak i ručak konzumirati tečnu i kašastu hranu. Ne večerati. Kupiti 6 čepića tj supp. Panlax-a ili Glicerola, Dulcolax-a. Dan uoči pregleda staviti 2 čepića duboko u čmar u 18 h, a pola sata nakon toga se isprazniti. Sve to ponoviti u 22 h i 10 h na dan pregleda. Na dan pregleda ne konzumirati hranu i piće.

© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.