• English

gastroskopija

GASTROSKOPIJA – PRIPREMA I INFORMACIJE O PREGLEDU

Šta je gastroskopija?

Gastroskopija je endoskopska metoda koja označava „pogled u unutrašnjost“ gornjeg digestivnog sistema.

Iako se ovaj pregled često naziva samo gastroskopija, puni naziv je ezofago – gastro – duodenoskopija (EGDS) i njom može pregledati jednjak (ezofagus), želudac (gaster) i dvanaestopalačno crevo (duodenum).

Gastroskopija nije samo dijagnostička, već i terapijska metoda jer se njom mogu obaviti manji terapijski zahvati. Pregled obavlja subspecijalista gastroenterologije koji je prošao specijalnu obuku za primenu ove endoskopske metode.

Procedura gastroskopije

Procedura traje oko 15 minuta i nije bolna, već više neprijatna jer pacijenti mogu imati izražen nagon za povraćanjem. Obavlja se u posebno opremljenoj prostoriji za gastroskopiju ili na krevetu u jedinici intenzivne nege.

Pacijent se postavlja u levi bočni položaj, u usta mu se postavi šuplji štitnik za usne i zube, kroz koji se uvodi instrument. Endoskop se kroz usta uvlači u jednjak, želudac do dvanaestopalačnog creva.

Na početku pregleda se uvodi vazduh do želuca kako bi posmatranje bilo omogućeno. Pacijent tokom gastroskopije treba da sarađuje sa lekarom i medicinskom sestrom kako bi se procedura odvijala bez rizika i nesmetano.

Potrebno je prema uputstvu lekara uskladiti disanje. Na kraju pregleda se kroz endoskop aspirira vazduh koji je uveden na početku.

gastroskopija - priprema za pregled

Priprema za gastroskopiju

  • Pacijenti ne treba da jedu i piju ništa osam sati pre gastroskopije. Dan pre pregleda ne treba konzumirati mleko i mlečne proizvode, a večera treba da bude vrlo lagana (dvopek i čaj)
  • Ako se sprovodi ujutro, posle ponoći se ne sme konzumirati hrana. Lekove koje pacijent svakodnevno uzima može uzeti i sada uz malo vode najmanje tri sata pre pregleda
  • Pre pregleda treba da se urade laboratorijske analize krvi (KKS, PT, PTT INR). Ako se planira uzimanje uzroka tkiva, biopsija, bar 5 dana pre pregleda treba prekinuti uzimanje analgetika i nesteroidnih antiinflamatornih lekova
  • Potrebno je skinuti zubnu protezu ako je to moguće izvesti. Pre pregleda se proverava puls i pritisak
  • Ukoliko pacijent ima alergije, srčane ili plućne bolesti primenjuje se pojačan medicinski nadzor tokom gastroskopije. Tokom pregleda mogu da se mere srčani otkucaji, nivo oksigenacije krvi i krvni pritisak
  • Takođe, i o trudnoći ili postojanju sumnje na trudnoću treba obavestiti lekara pre pregleda.

Pregled je dostupan u poliklinici Humano.


© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.