• English

Korbiopsija dojke – Neinvazivna biopsija tkiva dojke

Dojka je simbol identiteta, materinstva i lepote žene. Međutim, dojka je i najčešća lokalizacija karcinoma kod žena. Što se ranije otkrije karcinom, veće su šanse za izlečenje. Glavne dijagnostičke metode za rano otkrivanje karcinoma dojke su samopregled, pregled lekara specijaliste, ultrazvučni pregled, a krajnja dijagnoza se postavlja korbiopsijom promene.

Šta je korbiopsija?

Ukoliko lekari specijalisti dijagnostikuju sumnjivu promenu na tkivu dojke, radi se korbiopsija – biopsija širokom iglom. Korbiopsija je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda koja predstavlja uzimanje tkiva iz čvorova u dojci ili iz sumnjivog dela tkiva dojke. Cilj korbiopsije je da se utvrdi da li se radi o benignoj ili malignoj promeni i predstavlja „zlatni standard“ kako bi se donela mutidisciplinarna odluka o lečenju.

Postupak korbiopsije

Korbiopsija se radi specijalnom metodom koja je potpuno bezbolna jer se postupak radi uz lokalnu anesteziju. Uzorak dela tkiva dojke se uzima specijalnom iglom koja se pod kontrolom ultrazvuka vodi do patološke promene. Tako precizno uzet uzorak tkiva se šalje na patohistološku analizu, čime se postavlja potpuna dijagnoza.

Zašto je korbiopsija u prednosti u odnosu na od klasičnu biopsiju?

  • Postupak je manje invazivan u odnosu na otvorenu hiruršku biopsiju, traje kraće i ne ostavlja ožiljke
  • Pacijent se odmah vraća svakodnevnim aktivnostima, nije potrebno stanje mirovanja
  • Ultrazvuk ne koristi radijaciju, te ne postoji nikakvo štetno zračenje
  • Ultrazvukom vođena korbiopsija osigurava dovoljan materijal za analizu kako bi se odvojile benigne od malignih promena u dojci
  • Ultrazvukom možemo pratiti pomeranje igle u tkivu dojke

Poliklinika Humano nudi mogućnost da na jednom mestu uz pomoć najsavremenijih dijagnostičkih metoda i aparata, kompletnih laboratorijskih analiza svih parametara i vrhunskog tima stručnjaka radiologa, hirurga i onkologa, dobijete potpunu sliku stanja Vaše dojke i obezbedite sebi adekvatnu terapiju i lečenje u pravo vreme.

© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.