• English

Šećerna bolest u doba korone

Pacijenti sa šećernom bolešću, a naročito oni sa neregulisanim dijabetesom, češće imaju infektivna stanja koja se mogu komplikovati na različite načine. Njima je ćelijski imuni odgovor oslabljen u borbi protiv svake infekcije, uključujući i virusnu.

Tokom bilo koje infekcije, pa tako i infekcije COVID-19, najčešće dolazi do pojave ketoacidoze, opasne komplikacije kod koje telo ostaje bez insulina i koja može prouzrokavati po život opasno stanje, pa čak i smrt ako se ne reaguje brzo.

Druga česta komplikacija je laktična acidoza, koja dovodi do poremećaja metabolizma u čitavom organizmu i takođe može imati fatalan ishod.

Kako osobe obolele od dijabetesa često imaju komplikacije na nivou malih i velikih krvnih sudova, postoji opasnost da tokom virusne infekcije dođe do kardiovaskularnih komplikacija i pogoršanja bubrežne funkcije.

Važno je da pacijenti sa dijabetesom u periodu svake infekcije, pa tako i infekcije korona virusom, redovnije kontrolišu glikemiju i rade profile šećera u krvi, kao i da kontrolišu urin kako bi se na vreme otkrila pojava ketona.

Opravdani strah od virusa Sars-Cov-2 nikako ne sme da spreči pacijente sa dijabetesom da redovno rade preporučene analize i budu u kontaktu sa svojim lekarom.

Dr Danijel Đorđević, lekar opšte prakse Poliklinike Human

© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.