• English

Simpozijum „Rani karcinom dojke“

Poliklinika Human u organizaciji akreditovanog simpozijuma „Rani karcinom dojke“

Proteklog vikenda na Medicinskom fakultetu u Nišu uspešno je realizovan simpozijum na temu „Rani karcinom dojke“, sa eminentnim i stručnim predavačima iz oblasti radiološke dijagnostike i terapije, hirurgije i medikalne onkologije karcinoma dojke.

Jedan od organizatora ovog edukativnog skupa, pored KBC „Bežanijska kosa“ iz Beograda bila je i Poliklinika Human iz Niša kao Generalni sponzor, kao i Medicinski fakultet u Nišu, Srpsko onkološko društvo, Kliniku za opštu hirurgiju Niš i Senološko udruženje Srbije.

Ukupno je bilo prijavljeno više od 700 učesnika, dok je bilo prisutno preko 300 aktivnih slušalaca. Simpozijumu su prisustvovali lekari iz cele Srbije, što pokazuje važnost održavanja skupa ovakvog ranga van glavnog grada. Kotizacija se nije naplaćivala, zahvaljujući samim organizatorima, čime je motivisana veća posećenost. Tema koja je privukla ovako veliki broj lekara širom zemlje bila je rani karcinom dojke – savremeni pristupi u dijagnostici i terapiji, a sastojala se od niza kvalitetnih i savremenih predavanja od strane vrhunskih stručnjaka iz ove oblasti.

Ovakav skup je od velike važnosti za celu zemlju, ali posebno za jug Srbije, Niš i okolne gradove jer su principi i metode lečenja u ovom regionu slabije razvijeni od Beograda.

Jedan od predavača bila je i prim. dr Biljana Đokić radiolog, koja je kolegama lekarima predstavila ABVS metodu detekcije minimalnih promena na tkivu dojke. Reč je o najsavremenijem 3D ULTRAZVUČNOM skeneru dojke.

ABVS je najpreciznija metoda današnjice, koja bez ikakvog štetnog zračenja detektuje milimetarske promene na tkivu, od površinskog sloja kože do grudnog koša. Metoda je potpuno bezbolna i u potpunosti zamenjuje sve ostale tradicionalne aparate. Pregled ovim aparatom moguć je jedino u poliklinici Humano u Nišu.

Iz Poliklinike Human ističu da je poslednjih godina došlo do krupnih pomaka u ranijem otkrivanju karcinoma dojke, dovodeći do pojave sve većeg broja novootkrivenih tumora malih dimenzija i nepalpabilnih lezija u dojkama. Takođe, postoje značajne razlike u nivou edukativnosti i mogućnosti sprovođenja savremenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka između specijalizovanih centara i medicinskih ustanova opšteg tipa.

Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva ovog skupa bio unapređenje informisanosti i edukativnosti lekara primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, a sve u cilju podizanja kvaliteta rada što šireg fronta medicinskih radnika koji se bave ovom bolešću.
Članove ogranizacionog odbora činili su mnogobrojni doktori sa niških, beogradskih i jedne nemačke klinike, dok su počasni odbor činili visoki funkcioneri medicinskih institucija kao i predstavnici gradske vlasti.

Mediji su takođe prepoznali važnost ovakvog skupa, pa je pored lokalnih medija viđena i ekipa radio televizije Srbije (RTS), a bilo je direktnih uključenja u program vođenih od strane Dragane Sotirovski.

© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.