• English

Urinarne infekcije

urinarne infekcije

 

Da li znate koliko ljudi se bori sa čestim urinarnim infekcijama?

Česte urinarne infekcije (UI) su problem koji pogađa mnoge ljude širom sveta. Ovaj zdravstveni problem, često uzrokovan bakterijama, može uticati na bilo koji deo urinarnog sistema, uključujući bubrege, mokraćnu bešiku i mokraćnu cev. U ovom članku, istražićemo najčešće uzročnike, simptome, dijagnostiku, kao i važnost ranog prepoznavanja i prevencije UI. Takođe, saznaćete kako Poliklinika Human može pomoći u dijagnostici i laboratorijskim analizama za prevenciju ovih infekcija.

Najčešći izazivači

U većini slučajeva, UI su uzrokovane bakterijama, najčešće Escherichia coli (E. coli), koja normalno nastanjuje creva. Drugi uzročnici mogu biti Staphylococcus saprophyticus, Proteus, Klebsiella i Enterococcus vrste. Ponekad, gljivice i virusi takođe mogu izazvati UI.

 

dijagnostika urinarnih infekcija

 

Dijagnostika

Dijagnostika UI obično započinje analizom urina, koja može otkriti prisustvo bakterija, leukocita (belih krvnih zrnaca) i nitrita, koji ukazuju na infekciju. U nekim slučajevima, potrebno je uraditi i urinokulturu kako bi se identifikovali specifični uzročnici i odredila adekvatna terapija. Ultrazvuk i druge dijagnostičke metode mogu se koristiti za otkrivanje abnormalnosti u urinarnom traktu koje mogu doprineti infekcijama.

Simptomi

Simptomi UI mogu varirati u zavisnosti od zahvaćenog dela urinarnog sistema. Neki od najčešćih simptoma uključuju:

 1. Učestalo mokrenje
 2. Bol, peckanje ili neprijatan osećaj prilikom mokrenja
 3. Mutan, tamno obojen ili urin neprijatnog mirisa
 4. Bol u donjem delu stomaka, leđima ili bokovima
 5. Osećaj slabosti ili umora
 6. Povišena temperatura ili drhtavica (ukoliko infekcija zahvati bubrege)

Važnost reagovanja na simptome: Ignorisanje simptoma UI može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su infekcije bubrega, sepse i, u retkim slučajevima, oštećenja bubrega. Stoga je važno prepoznati simptome i potražiti medicinsku pomoć što je pre moguće.

Prevencija i lečenje

Prevencija UI može se postići preduzimanjem nekoliko jednostavnih koraka:

 1. Održavanje dobre higijene, posebno u genitalnom području
 2. Pravilno brisanje nakon obavljanja nužde (od napred prema nazad)
 3. Izbegavanje iritirajućih proizvoda za intimnu higijenu
 4. Pijenje dovoljne količine vode kako bi se bakterije ispirale iz urinarnog trakta
 5. Pražnjenje bešike pre i posle seksualnog odnosa
 6. Nošenje pamučnog donjeg veša koji omogućava „disanje“ kože

Ukoliko se dijagnostikuje UI, lekar će propisati odgovarajuću terapiju, najčešće antibiotike, koji će eliminisati infekciju. U težim slučajevima, hospitalizacija i intravenozna terapija mogu biti potrebni.

Poliklinika Human nudi sve potrebne laboratorijske analize za dijagnostiku i praćenje urinarnih infekcija. Naše stručno osoblje i savremena oprema obezbeđuju precizne rezultate, što omogućava brzo i efikasno lečenje.

Redovne laboratorijske analize mogu vam pomoći u prevenciji UI, naročito ako ste skloni ovim infekcijama.

Česte urinarne infekcije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem koji ne bi trebalo zanemariti. Prepoznavanje simptoma i rana dijagnostika su ključni za uspešno lečenje. Ne zaboravite da Poliklinika Human stoji na raspolaganju za sve vaše potrebe u vezi sa laboratorijskim analizama i dijagnostikom UI. Na taj način, možete preduzeti neophodne korake za zaštitu svog zdravlja i kvaliteta života.

© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.