• English

KOLONOSKOPIJA na najsavremenijem aparatu

kolonoskop

Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je pregled debelog creva koji omogućava utvrđivanje uzroka tegova, odnosno patološke (bolesne) promene i njeno rano prepoznavanje i lečenje. Pre kolonoskopije, obavezna je konsultacija sa lekarom o neophodnosti i načinu izvođenja planirane procedure.

Priprema za kolonoskopski pregled

Da bi se kolonoskopija adekvatno obavila, potrebno je isprazniti debelo crevo određenim medikamentima prema savetu stručnog lica. Priprema obično počinje 24 sata pre pregleda. Dan pre procedure ne treba konzumirati čvrstu hranu, dok noć pred preceduru ne treba unositi hranu i piće. Ukoliko bolujete od šećerne bolesti ili uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi, obavezno se konsultujte sa lekarom pre kolonoskopije.

Kako se izvodi kolonoskopija?

Pregled se obavlja uz pomoć savitljivog optičkog instrumenta (endoskopa) koji omogućava pregled debelog creva i dela tankog creva. Uduvavanjem vazduha gube se nabori organa za varenje, tako da se bolesne (patološke) promene mogu bolje uočiti. Prilikom same procedure moguće je uzeti deo tkiva za patohistološku analizu u cilju otkrivanja promena na tkivu.

Prednosti kolonoskopije

Kolonoskopskim pregledom i patohistološkim analizom u datom slučaju, patološke promene se sa velikom sigurnošću uočavaju i dijagnostikuju. Kolonoskopiju i uzimanje isečka za analizu u poliklinici Human rade eminentni stručnjaci iz oblasti gastroenterologije sa velikim iskustvom u radu. Neophodne patohistološke analize obavljaja stručni tim patologa uz pomoć najsavremenijih aparata u najkraćem vremenskom roku.

Na šta treba obratiti pažnju?

U odnosu na naknadno unošenje hrane i ostala pravila ponašanja, pridržavajte se, obavezno saveta lekara. Ukoliko ste dobili injekciju za smirenje ¡/¡li protiv bolova, smete, najranije nakon 24 časa da aktivno učestvujete u saobraćaju. Dalje u istom ovom vremenskom razdoblju ne bi trebalo da donosite važne odluke ili da radite za opasnim mašinama. Nakon ambulantnog pregleda neko treba da dodje po Vas.

Ako osetite bolove ili druge tegobe (npr. vrtoglavica, mučnina, krv iz čmara) neodložno se obratite lekaru.

Kako se ponašati nakon pregleda kolonoskopije?

24 sata nakon kolonoskopije u lokalnoj anesteziji se ne preporučuje da radite i vozite. Moguć je osećaj naduvenosti i ispuštana gasova, koji će prestati par sati nakon procedure. 2 sata nakon kolonoskopskog pregleda možete piti čaj ili vodi i možete imati lagan obrok.

Koji rizici/komplikacije su mogući?

Pregled debelog creva je u današnje vreme rutinski postupak sa malo rizika. Uprkos najvećoj predostrožnosti, moguće je u retkim prilikama da dodje do komplikacija.


GASTROSKOPIJA na aparatu najnovije generacije

gastroskopija

Gastroskopija je pregled jednjaka, želuca i dvanestopalačnog creva. Omogućava tačno utvrđivanje uzroka tegoba, odnosno patoloških (bolesnih) promena kako bi se ranije prepoznale i adekvatno tretirale.

Koji su razlozi za gastrskopski pregled?

  • Gorušica, mučnina i povraćanje
  • Teškoće pri gutanju, nelagodnost u gornjem delu trbuha
  • Povraćanje krvi ili crna stolica
  • Uklanjanje stranog tela (progutanog predmeta)
  • Provera zarastanja ili progresije prethodno dijagnostikovanih polipa, tumora ili čira
  • Gubitak apetita i gubitak telesne težine
  • Anemija neobjašnjivog porekla
  • Palpabilna masa u trbuhu

Kako se pregled izvodi?

Radi pregleda se uvodi savitljiv optički instrument (endoskop) kroz usnu duplju u jednjak, želudac i dvanestopalačno crevo. Uduvavanjem vazduha gube se nabori organa za varenje, tako da se bolesne (patološke) promene mogu bolje uočiti. Ako je to potrebno, mogu se tokom pregleda uzeti uzorci tkiva pomoću malih klješta, koji se potom šalju na patohistološku analizu.

Koje su pripreme potrebne?

Da bi se gornji digestivni trakt mogao pravilno pregledati, potrebno je da on bude bez ostatka hrane. Zbog toga na dan pregleda ne bi trebalo da jedete i pijete, što znači da najmanje šest sati pre pregleda ne treba da unosite ni hranu ni tečnost.

Kakve su prednosti?

Ovim pregledom i patohistološkim analizom uzoraka tkiva, patološke promene se sa većom sigurnošću uočavaju i dijagnostikuju.

Na šta treba obratiti pažnju?

Ukoliko ste dobili anesteziju ždrela ili injekciju za smirenje, najmanje jedan sat nakon pregleda ne smete da jedete i pijete. U odnosu na naknadno unošenje hrane i ostala pravila ponašanja, pridržavajte se, obavezno saveta lekara. Ako osetite bolove ili druge tegobe (npr. vrtoglavica, mučnina, povraćanje krvi) neodložno se obratite lekaru.


FLESKIBILNA Rektosigmoidoskopija

Fleksibilna rektosigmoidoskopija

Šta je fleksibilna rektosigmoidoskopija?

Fleksibilna rektosigmoidoskopija predstavlja pregled završnog dela debelog creva (sigmoidnog creva i rektuma) sigmoidoskopom, savitljivim optičkim instrumentom koji je dužine oko 50 cm. Sigmoidoskop emituje hladno svetlo koji omogućava prikaz svih anatomskih struktura silaznog dela debelog creva, ali i patološke promene u samom crevu,poput tumora, krvarenja, divertikuluma.

U kojim slučajevima je potrebno raditi rektosigmoidoskopija?

Rektosigmoidoskopija se izvodi u slučajevima krvarenja iz debelog creva, odnosno pojavom krvi ili sluzi u stolici, bola u predelu čmara ili debelog creva, usled čestih izostanaka stolice koji mogu trajati po nekoliko dana, kao i usled pojave proliva sa primesama sluzi. Prilikom pregleda, može se osetiti manja neprijatnost, nadutost (zbog uduvavanja vazduha u debelo crevo) ili bol u području debelog creva ili u trbuhu.

Kako se pripremiti za pregled?

Dva dana pre pregleda biti na lagnoj dijeti, a dan uoči pregleda za doručak i ručak konzumirati tečnu i kašastu hranu. Ne večerati. Kupiti 6 čepića tj supp. Panlax-a ili Glicerola, Dulcolax-a. Dan uoči pregleda staviti 2 čepića duboko u čmar u 18 h, a pola sata nakon toga se isprazniti. Sve to ponoviti u 22 h i 10 h na dan pregleda. Na dan pregleda ne konzumirati hranu i piće.


© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.