• English

Priprema pacijenata za uzorkovanje krvi

Osnovna priprema za uzimanje krvi za rutinske analize krvi

Koliko pre vađenja krvi ne sme da se jede?

Dan pre vađenja krvi kozumirajte lakši obrok do 19h (izbegavajte masnu hranu i slatkiše). Neposredno pre uzorkovanja, ne treba unositi u organizam hranu i piće, osim vode (do 400ml). Uzimanje uzorka krvi (na prazan stomak) se obavlja u periodu od 7h-10h ujutru, odnosno 12h od poslednjeg obroka.

Ovo je neophodno, jer što uzimanje hrane u ovom vremenskom periodu (12h), može dovesti do porasta koncentracije glukoze, holesterola, lipida, proteina, gvožđa i drugih metabolita.

Dobra hidratacija kod pacijenata, laborantu koji vrši uzorkovanje olakšava pronalazak vene. Idealno bi bilo da počnite da pijete više tečnosti dan ili dva pre vađenja krvi (2l vode dnevno), kada je u pitanju planirani dolazak.

Da li je u redu da pre uzorkovanja popijem redovnu terapiju?

U cilju dobijanja verodostojnog rezultata obavezno informišite medicinsko osoblje na prijemu laboratorije o terapiji koju koristite, jer terapija može uticati na rezultate testiranja. Ovo se naročito odnosi na terapiju gvožđem, vitaminskim preparatima, hormonsku terapiju i dr.

Za pacijente koji su na oralnoj ANTIKOAGULANTNOJ TERAPIJI preporučuje se vađenje krvi u jutarnjim časovima pre uzimanja uobičajene terapije uz obaveznu konsultaciju sa lekarom koji je propisao terapiju. Ovo važi i za pacijente koji su na bilo kojoj drugoj dugotrajnoj terapiji.

Važna pravila kod priprema pacijenta za uzorkovanje krvi

  • potrebno je da prođe 12 sati od uzimanja poslednjeg obroka pre odlaska u laboratoriju i davanja uzorka krvi za analizu
  • 24h pre uzorkovanja izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost
  • NE konzumirajte cigaret sat vremena pre uzorkovanja
  • preporuka je da se vađenje krvi obavi u jutarnjim časovima od 7h – 10h
  • informišite medicinsko osoblje na prijemu o upotrebi insulinskih preparata, lekova, dijetetskih proizvoda i drugih lekova.

Psihološka priprema dece (uoči vađenja krvi)

Deca, kao i odrasli, osećaju strepnju, strah i neprijatnost prilikom posete laboratoriji. Zadatak je roditelja, ali i medicinskog osoblja laboratorije, da adekvatno pripreme dete za vađenje krvi, kako bi bilo kooperativno i osećalo se sigurno i zaštićeno. Poseta laboratoriji treba da bude iskustvo koje će detetu pomoći u savladavanju negativnih osećaja vezanih za ovu vrstu pregleda.

Uputstvo za pacijente nakon vađenja krvi

U cilju sprečavanja nastanka hematoma i mogućih komplikacija nakon venskog vađenja krvi, od pacijenata se traži da se striktno pridržavaju dole navedenog uputstva:

  • Odmah čvrsto pritisnite tupfer na mesto uboda i držite do prestanka krvarenja (3-5min). Ukoliko ste na antikoagulantnoj terapiji ili pijete lekove koji produžavaju vreme koagulacije (Aspirin, Andol…) tupfer držite minimum 10 minuta.
  • Držite ruku ispruženu i ne savijajte u laktu.
  • Ukoliko vam deo odeće (rukav, manžetna…) vrše jak pritisak na deo gde je izvršen ubod, obavestite osoblje laboratorije da bi vam pomogli da smanjite pritisak na mesto uboda.
  • Ruku iz koje je vađena krv ne izlažite većem opterećenju tokom dana (izbegavati teretanu, fizičke poslove, nošenje tereta…).
  • Po statistici, u laboratoriji najveći broj slučajeva nastanka hematoma i komplikacija nakon vađenja krvi nastaju zbog neadekvatnog zbrinjavanja mesta uboda od strane pacijenta ili „loših“ vena.

Posetite najbližu Human laboratoriju.


© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.