• English

Nutrigenetika

Nutrigenetika

Nutrigenetika – Genetske analize u službi zdravlja

Nutrigenetika od sada u Nišu: Intenzivne inovacije u oblasti medicine i konstantno prilagođavanje svetskim medicinskim trendovima, u ovoj godini nam donose značajno partnerstvo sa kompanijom WellGen iz Beograda.
Kompanija WellGen bavi se obezbeđivanjem usluga u domenu preventivne medicine, prediktivne humane genetike i genetskog inženjeringa.

Njihova saradnja sa licenciranim DNK laboratorijama obezbedjuje širok spektar genetskih dijagnostičkih analiza i primenu najnaprednije tehnologije za ekstrakciju i obradu DNK materijala.

U Poliklinici Human od sada su dostupne:

 • Zdravstvene genetske analize (DNA Health Control), kao i
 • Nutrigenetske LifeStyle analize (DNA Nutri Control)

 

Nutrigenetika je nauka koja proučava korelaciju između gena i ishrane. Uz pomoć nutrigenetike, a na osnovu DNK analize, otkriva se predodređenost za razvoj nekih bolesti ili sposobnosti.

Ona ne pripada području alternativne medicine, nije oblik lečenja i ne menja genetski zapis, ali menja ispoljavanje gena.

Cilj nutrigenetike je prepoznavanje specifičnih karakteristika pojedinca na osnovu kojih je moguće optimizovati ishranu.

Poznavanje sopstvenih gena i genetskih predispozicija je od pomoći u prevenciji različitih bolesti, kreiranju zdravijeg stila života, režima ishrane i generalno boljem poznavanju sopstvenog organizma i njegovih potreba.

Naučne studije su pokazale da se dijetom zasnovanom na genotipu postižu veći, efikasniji i dugotrajniji rezultati u procesu gubitka telesne mase, nego ukoliko se dijeta sprovodi prema slobodno izabranom, nasumičnom ili  sveopšte popularnom režimu ishrane.

Genetske analize su samo početni korak u uspostavljanju kontrole nad svojim zdravljem. Rezultati analize sadrže detaljan opis ispitivanih genetskih varijacija, personalizovane preporuke za prevenciju bolesti ili konkretnog poremećaja, kao i farmakogenetski izveštaj ukoliko je taj aspekt relevantan u okviru pojedine analize.

Nutrigenetika

Nutrigenetske analize sa zdravstvenim preporukama:

 • Opsežna analiza relevantnih gena za individualni režim ishrane (ispitivanje 50 genetskih varijacija i postojanja njihovog uticaja na mogući nastanak metaboličkih poremećaja).
 • Procena individualnog rizika od pojave 20 najčešćih metaboličkih poremećaja.
 • Vrsta uzorka: kaplarna krv (iz prsta) i i bukalni bris (bris sluznice usne duplje).

 

kontrola težine

Nutrigenetika – kontrola težine sa preporukama za trening

Ovala analiza obezbedjuje informacije o uticaju gena na individualnu regulaciju telesne težine i daje personalizovane preporuke za preduzimanje mera koje uspešno mogu dovesti do redukcije telesne težine. Analiza pomaže da se prepoznaju genetske slabosti, ali i da se iskoriste genetske prednosti u funkciji regulisanja telesne težine u željenom pravcu.

 • Analiza svih 8 gena relevantnih za regulaciju telesne težine.
 • Procena adekvatne vrste treninga i režima ishrane za gubitak telesne težine.
 • Vrsta uzorka: kapilarna krv (iz prsta) i bukalni bris (bris sluznice usne duplje).

Analize se rade uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Nutrigenetske analize dostupne su u Poliklinici Human.

Zakažite konsultacije putem telefona:

 • 018 538 890
 • 018 538 889
 • 060 230 20 23

© Copyright Poliklinika Human 2022. Sva prava zadržana.